Zdravlje

Većinom se javlja kod žena – Hranom protiv glavobolje

Napisao admin

Za glavobolju možemo reći da je jedno od najčešćih bolnih stanja, a u većoj mjeri se javlja kod žena. Iako su istraživanja pokazala da je glavobolja u najvećoj mjeri javlja zbog emocionalne napetosti, kod problema sa vratnom kralješnicom, predugog korištenja kompjutera, napetosti mišića, ne treba zanemariti i činjenicu da i dnevna prehrana zna uzrokovati probleme sa glavoboljama.


glavobolja (foto:cure.ba)

Namirnice koje mogu uzrokovati glavobolju:

citrusno voće

zreli sirevi

crno vino

šampanjac

viski

čokolada

ukiseljena hrana

kikiriki

čips

krekeri

Ukoliko se vaša glavobolja javlja rijetko, a želite izbjeći nepotrebno konzumiranje lijekova protiv glavobolje, prokušajte konzumirati neku od sljedećih prehrambenih namirnica.

Voda – kada je tijelo hidratizirano dovoljnom količinom vode, onda se većina štetnih toksina putem mokraće i znoja izlučuje iz organizma. Za vodu možemo reći da je definitivno pouzdan i jeftin način liječenja glavobolje.

Banana – glavni sastojak banane je voda, a u svojim sastojcima značajan udio otpada na ugljikohidrate i biljna vlakna. Banana također sadrži do 50 mg/100 g kalija, što je dostatna količina da se riješite glavobolje.

Omega-3 masne kiseline – ukoliko je upala razlog glavobolje, pomoći će povećan unos omega 3 masnih kiselina. Riba kao što je srdela, losos, sjemenke lana su dobri prirodni izvori Omega-3 masnih kiselina. Osim za glavobolju Omega-3 masne kiseline imaju  još mnogo drugih pozitivnih utjecaja na naš organizam, o kojima možete pročitati ovdje.

Špinat – povrće koje je bogato riboflavinom i vitaminom B istraživanja također povezuju s prevencijom migrene.

Toplo mlijeko – djeluje umirujuće za živčani sustav. Međutim, neke osobe nisu ljubitelji toplog mlijeka, a za njih bi najbolje bilo dodati 1 žlicu meda.

Kafa – za kafu možemo reći da ima dvostruko djelovanje kada je u pitanju problem glavobolje. Svi oni koji vole ovaj najpoznatiji napitak, mogu zbog nedostataka svoje dnevne doze kofeina imati bolove u glavi. Ipak ukoliko se pretjera sa količinom kafe, posljedica može biti nastanak glavobolje. Kofein je u sastojcima mnogih lijekova protiv glavobolje jer lijek tako djeluje brže. 

cure.ba

Komentari

komentara