Zdravlje

Oprez – Prava istina o hrani koju jedemo svaki dan

Napisao admin

Na tržištu se svakim danom nudi sve više proizvoda, a jednake namirnice drugačijeg izgleda poput crnog, bijelog i integralnog hljeba, kravljeg i sojinog mlijeka i bijelog i smeđeg šećera, često nas zbunjuju. Kako bi vam olakšali kupovinu i pritom vas informirali o kvaliteti onoga što unosimo u tijelo, saznaje sve o namirnicama koje bi trebali izbjegavati i onima koje bi se svakako trebale naći u vašoj kanti…


odabir hrane (foto:cure.ba)

Dijetalna ili zero kola

Oba imena sugeriraju kako se radi o proizvodima s malom količinom šećera, no da je tomu tako varamo se. Nutricionistički gledano razlike nema, osim u okusu i jednom bitnom sastojku naglašavaju stručnjaci.

Dijetalna cola u sebi sadrži aspartam – umjetnu aromu koja je dvjesto puta slađa od običnog šećera i poznata kao opasna supstanca na tržištu dok cola Zero sadrži i aspartam i zaslađivač acesulfam.

Hljeb od pšeničnog zrna i integralni kruh

Integralni hljeb prizvodi se od brašna dobivenog iz cjelovitih, neprerađenih žitarica. Ljuska žitarica bogata je vitaminima B skupine , vitaminom E a u sebi sadrži željezo, kalcij, kalij, fosdor, cink i jod dakle obiluje svim potrebnim mineralima i vitaminima koji smanjuju rizik od krvožilnih bolesti.

Pridodamo li tomu nizak glikemijski indeks i bogatstvo aminokiselina koje ova bogata namirnica sadrža doista ju je poželjno uključiti u prehranu. Pšenični kruh proizvodi se od brašna koje u sebi sadrži tek dio žitarice, za proizvodnju bijeloga brašna žitaricama se uklanja ljuska i klica, nautritivno najvrijedniji sastojci žitarice, što znači kako je bijeli kruh siromašniji.

Bijeli ili smeđi šećer

Obje vrste šećera dobivaju se iz šećerne repe ili šećerne trske. No bijeli šećer prolazi potpunu obradu kojom gubi ovojnice melase i na taj način ostaje bez minerala koje organizam u razgradnji šećera koristi čime dolazi do trošenja rezervi u tijelu i dugoročno do iscrpljivanja organizma. Smeđi šećer ne prolazi kroz cijeli proces rafinacije pa u njemu ostaju male količine minerala poput kalija, kalcija, natrija, magnezija i fosfora čime bar djelomično nadoknađuje mikronutrijente koji se gube njegovom razgradnjom. Stoga je korištenje smeđeg šećera u preporučenim dozama prihvatljivije.

Po nutritivnom sastavu crvena paprika je vrijednija, obiluje karotenom i velikim količinama vitamina C

Zelena ili crvena paprika

U svakodnevnom jelovniku koristimo zelenu i crvenu papriku ovisno o vrsti jela koju pripremamo ne razmišljajući pritom o razlici u količini hranjivih sastojaka. Naime po nutritivnom sastavu crvena paprika je vrijednija, što je crvenija i mesnatija to bolje. U sebi sadrži karoten i vitamin C, a sto grama paprike sadrži 110 miligrama vitamina C, što znači kako je jedna paprika dovoljna da zadovolji naše dnevne potrebe za ovim vitaminom. Stoga ne propustite ovo vrijeme kada su tržnice prepune svježih netom ubranih paprika i priuštite si jednu svaki dan.

Kravlje ili sojino mlijeko

Čaša kravljeg mlijeka na dan mnogim ljudima ali i djeci zadaje glavobolje, naime za probavljanje laktoze potreban je enzim laktaza, no brojni ljudi s godinama gube mogućnost stvaranja tog enzima i ne mogu probaviti mlijeko. Kod djece se najčešće javljaju alergijske reakcije. U ovim slučajevima zamjensko mlijeko poput sojinog hvale je vrijedno.

No kada uspoređujemo nutritivne vrijednosti kravljeg i sojinog mlijeka razlike naravno postoje, sojino mlijeko lako je probavljivo, obiluje bjenačevinama, ugljikohidratima i kvalitetnim masnoćama, zastupljenost kalcija je jednaka.

S druge strane kravlje mlijeko sadrži jod koji je važan za rad štitnjače, obiluje vitaminima D i A , izvor je vitamina B12 i riboflavina dakle daje nam veliku količinu hranjivih tvari. Stoga ako vas ne muče spomenute poteškoće vezane uz kravlje mlijeko ono je ipak bolji izbor, posebice za djecu.

cure.ba

Komentari

komentara