Zdravlje

Osobe koje jedu manje porcije hrane žive znatno duže

Napisao H. H.

Zdrava izbalansirana ishrana i redovno vježbanje su preduslov za dug život, ali malo ko zna za ovu super tajnu zbog koje možete da doživite 100 godina.

Ne morate da imate strog režim ishrane i “programiran” način života kako biste dugo živjeli, već je potrebno da uradite samo jednu stvar za vrijeme ručka. Istraživanja dokazuju da osobe koje jedu manje porcije hrane žive znatno duže, naročito ako se ovog pravila pridržavaju i u starosti. Prejedanje dovodi do gojaznosti i opasnih bolesti kao što su srčana oboljenja i dijabetes, piše “Lepa & srećna“.

Drevna japanska mudrost kaže da u jelu treba uživati samo dok ne osjetite da ste “skoro siti” – oko 80 posto. Nakon obroka informacija do mozga putuje oko 20 minuta, pa je zato bolje da prepolovite porcije i sačekate nekoliko minuta i vidjet ćete da niste više gladni. Takođe, ishrana manjim porcijama usporava starenje, a stručnjaci savjetuju da kalorične slatkiše ne shvatate kao užinu, već kao obrok. Preporučuje se da jedete oko 5 porcija svježeg voća i povrća dnevno, a ne zaboravite da muškarci u prosjeku treba da unesu 2 500 kalorija dnevno, dok žene ne treba da prekorače iznos od 2000 kalorija.

Komentari

komentara