Ljepota

Većina žena ne koristi prajmer ispod pudera – a razlika je ogromna

Napisao H. H.

Zamislite proizvod kjoji čini da koža izgleda savršeno glatko, popunjava sve pore i bore, čini da šminka na licu traje mnogo duže, a uz to i neguje kožu. Znate šta? Taj proizvod postoji i zove se prajmer za lice.

Prajmer je u suštini proizvod najčešće nalik gelu ili serumu, koji se nanosi na lice posle kreme, a pre tečnog pudera. Njegova uloga je višestruka, a efekti su toliko dobri da većina žena koja ga jednom proba, posle ne može da zamisli šminkanje bez njega. Naime, svrha prajmera (ili baze za šminku) jeste da popuni sve neravnine i učini da koža izgleda zaglađeno. Ujedno, prajmer ima i efekat kontrolisanja lučenja sebuma, pa će lice izgledati matirano mnogo duže nego kada biste naneli samo puder.

Ipak, žene u najvećem broju slučajeva preskaču ovaj korak u šminkanju jer veruju ili da im ne treba, ili da će naškoditi koži ili jednostavno ne znaju kako se koristi niti čemu služi. Za početak – ne brinite, prajmer koži šteti isto kao i puder. Dakle, bezopasan je, sve dok ga redovno skidate pred spavanje i dobro negujete kožu.


Stiven Dimik, šminker poznatih iz Los Anđelesa, objašnjava da žene često greše kad zaključe da im ne preba prajmer jer već koriste hidratantnu kremu za lice.

– Razlika je u tome što će krema da hidrira kožu, dok će prajmer da popuni nepravilnosti i da da puderu nešto za šta može da se “zakači” zbog čega će duže da traje na licu – kaže on.

Ipak, bitno je naglasiti da se većina prajmera pravi na bazi silikona, koji mogu da iziritiraju osetljivu ili aknama sklonu kožu. Zato bi najbolje bilo da se pre upotrebe obratite dermatologu ili da napravite mali test na jednom delu kože.

Pogledajte kako se pravilno nanosi prajmer:

Komentari

komentara