Zdravlje

Zdrava za naš organizam – 5 stanja koja možete izliječiti vodom

Napisao admin

Koliko je voda zdrava za naš organizam svi više-manje znamo. Ali, jeste li znali da postoje konkretna stanja, koja možete izliječiti samo uz pomoć vode?


Voda (foto: cure.ba)

Mi vam danas donosimo 5 zdravstvenih problema, koje ćete izliječiti vodom. Pa, krenimo redom.

Bol u mišićima

Nakon napornih vježbi ili fizičkog rada obično nam kupke dođu kao melem na ranu. Tako je jedna studija obavljena 2007. godine dokazala da naizmjenično tuširanje bolnih mjesta toplom i hladnom vodom olakšava bolove u mišićima uzrokovane povredama.

Za početak tuširajte bolna mjesta vodom čija će temperatura biti između 37,5 – 41 C, oko tri minuta, a zatim rashladite vodu na 10-15C i tuširajte bolna mjesta oko 30 sekundi. Ponovite još dva puta, s tim da završite sa hladnom vodom.

Glavobolja

Uzrok glavobolje u većini slučajeva je slaba prokrvljenost krvnih sudova u mozgu, a hladna voda pospješuje prokrvljenost i minimalizuje bol.

U nekim slučajevima glavoblju možete otkloniti tako što ćete jednostavno u posudu sa veoma hladnom vodom staviti ruke ili stopala i držati ih tako od 30 sekundi do 10 minuta. Ovaj tretman pospješiće cirkulaciju u mozgu i otpustiće pritisak.

Hladni oblozi na čelu, zadnjem dijelu vrata takođe mogu pomoći, dok za bolove u ramenima koristite obloge od tople vode.

Začepljenost sinusa

U ovom slučaju potrebno je preusmjeriti protok krvi suprotno od mjesta začepljenja. Zamotajte se u deke, a noge stavite u vodu do 40C, a hladne obloge na čelo i zadnji dio vrata. Nakon 10-30 minuta isperite noge u hladnoj vodi. Vrućina će cirkulaciju usmjeriti u noge, a ne u sinuse i glavu što će olakšati začepljenje sinusa.

Artritis

Vodena fizioterapija je nešto što se već dugo vremena koristi kod bolova uzrokovanih artritisom. Ona pospješuje pokreljivost zglobova i smanjuje bol. Ukoliko nemate mogućnosti vodene fizioterapije probajte bolove u zglobovima olakšati hladnim oblozima.

Nesanica

Tola kupka prije spavanja dokazano je od velike pomoći onima koji imaju problema sa spavanjem. Studija objavljena 2002. godine pokazala je da je ovaj metod posebno djelotvoran kod starije populacije koja ima problema sa spavanjem. Neka vam tempreatura vode za opuštajuću kupku bude između 36-38C, a ukoliko na čelo za vrijeme kupke stavite hladan oblog mirna noć vam je gotovo zagarantovana.

lpm

Komentari

komentara