Zdravlje

Zvuči kao priča iz filma naučne fantastike? – Koštice i sjemenke sa vitaminom B17 100-postotno zaustavljaju rak?!

Napisao admin

Vitamin B17 se nalazi u nekim sjemenkama i košticama i vjeruje se da može pobijediti rak, ali i održati vitalnost organizma i produžiti život.


Bademi (foto: cure.ba)

Zvuči kao priča iz filma naučne fantastike? Možda, ali značajan broj naučnika se bavio ovom temom. Zanimljivo je da je B17, poznat i kao laetril, pokazao 100-postotnu učinkovitost kada je u pitanju preventiva od raka, dok neki naučnici vjeruju da može i pobijediti rak.

Ova priča je još uvijek na margini i mnogo je debata, jer je vitamin B17 otkriven tek 1830., a tek 1950. mu je posvećena veća pažnja. Čudno je, međutim, da je vrlo malo opsežnih istraživanja laetrila, posebno kada se uzmu u obzir potvrde da bi se on mogao ozbiljno iskoristiti kao lijek protiv raka.

Ipak, mnoštvo je onih koji vjeruju da je i ovde uključena priča o farmako mafiji, te da gotovo nikome nije u interesu da sabotira proizvodnju skupocjenih lijekova, koji se koriste u borbi protiv kancera.

Ovom temom se najviše bavio doktor Ernst Krebs. Pleme Hunci, koji žive na Himalajima su bili vitalni i u svojim 90-tim, prosjek godina im je bio visok i do dolaska savremene civilizacije nisu oboljevali od raka. Tajna je, vjeruje Krebs, u tome što su oni unosili mnogo vitamina B17 – jeli su koštice kajsija, breskvi, trešanja, višanja, … Njihove žene su čak mlele te koštice i mjesile ih u brašno.

Najbolji izvori vitamina B17 su: jezgra gorkog badema i koštice kajsije i breskve.

Zanimljivo je istaći da laetril iz sjemenki kajsije pomaže i kod visokog krvnog pritiska, umanjuje bol povezanu sa artritisom i revitalizuje organizam, koji se tako lakše bori protiv infekcija, prehlada i gripe.

Kako iskoristiti sjemenke i koštice?

Naučnici su utvrdili da određene sirove sjemenke i koštice u potpunosti sprječavaju nastanak raka i u većini slučajeva mogu da ubiju ćelije raka.

Ljudi, koji su se bavili ovom temom tvrde da ako neko jede 7 koštica kajsija dnevno (ne suhih, nego svježih, samljevenih) nikada neće dobiti rak, kao što osobe koje jedu 1 narandžu dnevno ne mogu dobiti skorbut ili oni koji konzumiraju vitamine uz grupe B su sigurni od pelagre.

Ukoliko je rak u ranom ili srednjem stadijumu, neki naučnici vjeruju da ga možete pobijediti u potpunosti sa laetrilom, a ako je u pitanju kasni stadijum možete produžiti život značajno, mnogo bolje nego hemoterapijama.

Jedite jabuke sa košticama (bar 3 dnevno), koštice kajsije (ali i ostalog spomenutog voća, koje sadrži B17) možete naći u bio šopovima (mada suho, ali ipak korisno). Najbolje bi bilo da izvadite svježe sjemenke iz jezgra i da ih sameljete, a pošto mogu biti gorke, jedite ih sa malo meda i, recimo, kokosovog brašna (7 sjemenki na dan vam, kako tvrde naučnici, garantuje sa gotovo 100-postotnom sigurnošću, da ćete se zaštiti od raka). Naravno, počnite sa manjim dozama (1 do 2), držite se podalje od šećera, kofeina i bijelog brašna, jedite više sirove hrane, čitajte etikete, a možete i uzimati tablete vitamina B17. Unosite mnogo vitamina C i pijte dosta vode.

lpm

Komentari

komentara