Zdravlje

Ljekari objasnili: Voda važan saveznik u borbi protiv korone

Napisao H. H.

Specijalista za internu medicinu, turski ljekar Arzu Akgjul saopštio je da voda igra važnu ulogu u borbi protiv mnogih bolesti, pa i virusa korona, preosi list Sozđu.

Prema njegovim riječima, voda je osnovno sredstvo za regulisanje metaboličkih procesa u organizmu, kao i za dostavljanje hranljivih materija u ćelije.

Ljekar podsjeća da voda omogućava eliminaciju toksina iz organizma, reguliše temperaturu tijela, kao i gustinu krvi. U suprotnom, toksini se sakupljaju u krvi, zbog čega čovjek može oboljeti od urolitijaze ili može doći do smanjene funkcije bubrega, prenose “Nezavisne“.

Prema riječima Akgjulja, jedna od mjera zaštite od virusa korona je jačanje imuniteta, koje zahtijeva zdravu i uravnoteženu ishranu.

“Svakodnevni unos dovoljnih količina vode doprinosi oslobađanju toksina iz organizma, neutralizovanje bakterija i virusa”, naglašava ljekar.

On je takođe podsjetio da je od koristi i ispiranje usta slanom ili toplom vodom. Pored toga, unos vode u čestim intervalima sprečava dehidraciju i doprinosi jačanju imuniteta.

Ljekar savjetuje da u ljetnom periodu treba biti minimum dva litra vode dnevno, a zimi najmanje litar i po.

Komentari

komentara