Zdravlje

Zdrava ishrana, fizička aktivnost i prestanak pušenja smanjuju rizik od nastanka raka

Napisao H. H.

Ukoliko je jedna od vaših glavnih odluka za 2019. godinu da poboljšate svoje zdravlje, smanjenje rizika od nastanka raka treba da bude dio tog cilja, kažu stručnjaci.

“Dok se faktori rizika od nastanka raka, kao što su to primarno porodična anamneza i starenje, ne mogu kontrolirati, promjene u načinu života, kao što su prehrambene navike, fizička aktivnost i prestanak pušenja, mogu smanjiti rizik”, rekao je dr. Elias Obeid.

Mamografija je također važna jer može detektovati bolest u ranoj fazi dok se bolest još uvijek može tretirati.

“Redovni preporučeni pregledi jednako su važni kao i modificiranje vašeg životnog stila kako bi se smanjio rizik od nastanka raka. Redovni pregledi mogu uveliko povećati vaše šanse za rano otkrivanje raka, kada postoji velika vjerovatnoća da se stanje može adekvatno tretirati i prije nego što dobijete simptome”, dodao je Obeid.

Što se tiče načina života, istraživači su procijenili da je blizu 20 posto svih vrsta raka u SAD-u povezano s viškom masti u tijelu, fizičkom neaktivnošću, prevelikom koncentracijom alkohola u krvi i lošom ishranom.

“Ukoliko pazite koliko jedete, to vam može pomoći da kontrolirate svoju težinu i zadržite indeks tjelesne mase (BMI) na optimalnom nivou. Ako imate prekomjernu težinu, gubitak čak i male količine masti ima koristi i služi kao odlična polazna tačka”, istakao je Obeid.

Redovna vježba također smanjuje rizik od raka, a u studiji se navodi da bi odrasli trebali imati najmanje 150 minuta vježbe umjerenog intenziteta ili 75 minuta intenzivne aktivnosti svake sedmice, piše “Klix.ba“.

“Pušenje je glavni uzrok raka, ali bez obzira na to koliko dugo pušite i bez obzira na godine, prestanak pušenja može smanjiti rizik od raka i drugih hroničnih bolesti”, pojasnio je Obeid.

Također je važno zaštititi se od sunčevih ultraljubičastih zraka i nikada ne ići u solarij, prenosi Health24.

Komentari

komentara