Zdravlje

Rak pankreasa je najteže otkriti, često je smrtonosan: Ovo su najraniji znaci da tijelo razara opaka bolest!

Napisao H. H.

Dug svega petnaestak centimetara i ušuškan iza želuca, glavni zadatak pankreasa je da vam pomogne da svarite hranu i kontrolišete nivo šećera u krvi.

Rak pankreasa je vrlo smrtonosan, a izuzetno ga je teško prepoznati. Prve simptome ljudi obično zanemaruju, sve dok se rak ne proširi i na druge organe.

Ukoliko primijetite neki od sljedećih simptoma, javite se ljekari i provjerite da li je sa vašim pankreasom sve u redu.

Ovako se manifestuje ova opaka bolest:

Oči i koža žute boje

Kada koža i bjeloočnice postanu žute, to nikada nije dobro. To može ukazivati na mnoštvo zdravstvenih problema, a koji obuhvataju al*oholizam, otkazivanje jetre i rak pankreasa.

Bez obzira na uzrok, ovo je jedan od simptoma koje nikako ne bi trebalo da ignorišete.

Nadimanje

Nadimanje nakon većeg obroka je normalna pojava, ali ako takvo stanje traje danima to je znak za uzbunu. Kako tumori pankreasa rastu, oni mogu uzrokovati rastezanje stomaka. Ovo je obično jedan od prvih simptoma koji žene primijete, ali ga često ignorišu, jer ne smatraju nadimanje nekim većim problemom.

Gubljenje kilograma

Gubitak apetita koji prouzrokuje rakpankreasa može dovesti do brzog gubitka težine. Gubitak kilograma koji bi trebao da vas zabrine je gubitak više od 5% tjelesne težine u rasponu od šest mjeseci do godinu dana. Ukoliko gubitak težine ne možete objasniti nekim drugim razlogom, obratite se doktoru.

Bol u donjem dijelu leđa

Kako tumor pankreasa raste, on ne vrši pritisak samo na unutrašnje organe već i na donji dio kičme i leđne mišiće, uzrokujući konstantan, tupi bol, prenosi “Stil“.

Komentari

komentara