Zdravlje

Žgaravica, glavobolja, zglobovi… – Ovo su namirnice koje liječe razne vrste boli

Napisao admin

Često vas muči glavobolja? Imate problema sa zglobovima? Nakon tjelovježbe ne možete živjeti od bolova u mišićima? Za sve te tegobe postoje prirodni lijekovi.


Metvica (foto: cure.ba)

Što je zajedničko šalici kave, zdjeli graha i ibuprofenima? Odgovor će vas možda malo iznenaditi – sve navedeno smanjuje bol! Postoje brojne namirnice koje olakšavaju ili u potpunosti uklanjaju određenu vrstu boli. Naučite koje su to namirnice.

Bolni zglobovi
Evo slatke vijesti – preliminarna istraživanja pokazuju da oko 20 kolača od trešanja može biti jednako učinkovito kao i uzimanje ibuprofena za smanjenje boli. Ako se ipak ne želite udebljati, odaberite same trešnje i jedite ih u obilnim količinama jer novija istraživanja pokazuju da sastojci iz trešnje blagotvorno djeluju na upalne procese u zglobovima poput artritisa.

Upala mišića
Hodate kao kauboj nakon nekoliko čučnjeva? Popijte čaj od đumbira. U nedavnom istraživanju otkriveno je da ljudima koji su intenzivno vježbali, nestaje bol u mišićima nakon konzumiranja čaja od đumbira. Za valjane učinke čaj je potrebno konzumirati redovito, odnosno svaki dan.

Žgaravica
Ljudi koji redovito konzumiraju namirnice bogate vlaknima poput graha, znatno rjeđe imaju žgaravicu. Stručnjaci vjeruju da je to zato što se hrana u želucu bolje probavlja zahvaljujući vlaknima pa ne dolazi do vraćanja kiseline u jednjak. Hrana bogata vlaknima olakšava i druge probavne probleme poput napuhnutosti ili težine u želucu.

Probavne tegobe
Mentol iz svježe metvice ili čaja djeluje kao sredstvo protiv napuhnutosti koja može biti itekako neugodna i bolna. Umjesto da se problema rješavate uz pomoć umjetno stvorenih lijekova, odaberite prirodne – metvicu. Konzumirajte je svaki dan, a rezultati će se pokazati vrlo brzo.

Menstrualni grčevi
Možda vaše tijelo za vrijeme PMS-a i menstruacije traži nešto slatko, ali oduprite se tom nagonu! Umjesto nezdravog šećera, jedite namirnice bogate riboflavinima poput badema. Studija čiji su rezultati objavljeni u časopisu American Journal of Clinical Nutrition, pokazalo je da riboflavini učinkovito uklanjaju bol koja se javlja za vrijeme menstruacije.

Glavobolja
Vrlo često glavobolju mogu uzrokovati proširene krvne žile u mozgu, a tu u pomoć priskače kava. Istraživanjem je otkriveno da kava sužava krvne žile te umanjuje glavobolju. Ako uz kavu konzumirate i magnezij, možete si pomoći i u slučaju migrena.

tportal

Komentari

komentara