Zdravlje

Skriveni neprijatelji – Znate li kako uništavate svoje bubrege?

Napisao admin

Bubrezi su važni za zdravo funkcionisanje tijela jer regulišu krvni pritisak, ravnotežu vode i elektrolita i eliminišu štetne materije iz organizma.


bubrezi (foto:cure.ba)

Imajte na umu kako se šteta nanesena bubrezima često ne može popraviti, zato pripazite na sljedeće navike, i ako ste u mogućnosti, svakako ih ispravite! 

1. Dugotrajno korišćenje analgetika. Upotreba tableta protiv bolova duže vrijeme, posebno u velikoj količini, štetno djeluje na tkivo i strukturu bubrega. I lijekovi koji se dobiju na recept i oni bez recepta mogu uticati na smanjenje dotoka krvi u bubrege. Nesteriodni protivupalni lijekovi koji se koriste za liječenje bolova i povišene temperature, glavni su uzrok tome. Između jedan i tri posto novih slučajeva hroničnog zatajenja bubrega godišnje može biti izazvano zloupotrebom lijekova protiv bolova. 

2. Pušenje cigareta. Uticaj cigareta na pluća i srce već su poznati, ali istraživanja pokazuju kako su pušači skloniji da imaju bjelančevine u urinu, što je znak oštećenja bubrega. Bolesti koje utiču na rad bubrega, poput dijabetesa i visokog pritiska, takođe pogoršava sklonost ka cigaretama, a pušačima češće treba dijaliza ili transplantacija bubrega, pokazala su istraživanja. 

3. Ishrana bogata šećerom. Konzumiranje previše šećera vodi zdravstvenim problemima poput dijabetesa i gojaznosti – a to su rizični faktori za bolest bubrega. Smanjite unos šećera u organizam i smanjićete rizik od navedenih oboljenja. Manje prerađenih šećera znači i manje kalorija, hemikalija i soli, a struk i bubrezi će vam biti zahvalni! 

4. Previše soli. Puno slane hrane može da povisi krvni pritisak. Visok pritisak oštećuje bubrege pa, vremenom može dovesti do otkazivanja bubrega. Dok uobičajena američka ishrana sadrži oko 3,300 mg soli dnevno, zdravstvene organizacije preporučuju dnevni unos od 2,300 mg, dakle, oko kašičicu soli. Osobe koje imaju visok pritisak i bolesne bubrege trebalo bi da unose još manje soli – oko 1,500 mg dnevno. Za početak, smanjite unos prerađene hrane i što manje posežite za slanikom, piše Ordinacija.

S media

Komentari

komentara