Zdravlje

Ovo su znakovi da bubrezi otkazuju: Evo koji simptomi ukazuju zatajenje bubrega

Napisao H. H.

Zatajenje bubrega je opasna bolest bez povratka, a evo kako na vrijeme da otkrijete promjene i probleme u radu ovih organa!

Zatajenje bubrega je stanje u kojem oba bubrega prestaju da funkcionišu, a evo kako nas tijelo upozorava na ovu opasnu bolest, piše “Lepa & srećna“.

Visok krvni pritisak, povišen holesterol, dijabetes i kamen u bubregu mogu vremenom uzrokovati zatajanje bubrega. Uz hronično oboljenje bubrega može da se funkcioniše uz medicinsku pomoć i rijetko kad prelazi u zatajenje, ali zato i ovo stanje može da dovede do smrti uništavanjem kardiovaskularnog sistema i povećavanjem rizika za srčani udar.

Glavni simptom zatajenja bubrega je pojava krvi u mokraći, kao i konstantan umor, otečeni zglobovi, gubljenje daha i mučnina. Međutim, posmatranje promjena mokraće je najbolji vid da na vrijeme otkrijete bolest bubrega. Ako mokrite češće nego obično, mokraća je tamnije boje i ima neprijatan miris, odmah se obratite ljekaru. Boj oboljelih od teške bolesti bubrega zantno se povećao u prethodnih 10 godina, najviše pogađa osobe između 65 i 74 godine i češće muškarce nego žene.

Komentari

komentara