Zdravlje

Savremeni život donio je mnoge pogodnosti – Moderne opasnosti koje prijete zdravlju žena

Napisao admin

Savremeni život donio je mnoge pogodnosti za ljudski rod. Međutim, kako medalja uvijek ima dvije strane, sa novinama pojavile su se i određene opasnosti, koje su naročito štetne po zdravlje žena.


žena (foto:cure.ba)

Iako smo sa razvojem svijeta dobili mnogo, poznato je da medalja uvijek ima dvije strane, pa su tako mnoge moderne stvari postale prava opasnost po zdravlje, naročito žena. Mnogih negativnih pojava dame nisu ni svjesne, pa samim tim ne rade ništa kako bi promijenile situaciju. Međutim, evo na šta bi sve pripadnice ljepšeg pola trebalo da obrate pažnju.

Višak kilograma

Gojaznost je sve veći problem današnjice. Međutim, višak kilograma posebno je koban za žene. Naime, nekoliko istraživanja je pokazalo da prekomjerna tjelesna težina može da utiče na razvoj raka dojke. Dobra vijest je to što mršavljenje smanjuje taj opasan rizik. Međutim, višak kilograma uzrokuje i čitan niz drugih bolesti poput dijabetesa, srčanih, kao i problema s kostima. S obzirom na činjenicu koje sve opasnosti prijete zbog viška kilograma, odlučite se na promjenu ishrane i tako sačuvajte svoje zdravlje.

Sunce i solarijum

Iako taman ten već nekoliko godina nije veliki hit, žene ne popuštaju nijednu priliku da daju sve od sebe da tokom cijele godine budu preplanule. Tokom ljeta se izlažu suncu, a zimi odlaze u solarijume. I jedno i drugo prilično je opasno i ako se redovno ponavlja, može da dođe do pojave raka kože! Statistike pokazuju da je ta bolest u porastu, posebno među ženskom populacijom. Ne pretjerujte sa suncem i solarijumom! Ni krema za zaštitu od sunca nije rješenje. Najbolje je sunčati se ujutro do 10 sati, kao i popodne poslije 16 sati. U to je doba ultraljubičasto zračenje najmanje štetno. A što se tiče solarijuma, njega je najbolje u potpunosti izbjegavati, jer istraživanja posljednjih godina ukazuju na to da su izuzetno štetni.

Brushaltri, farmerke, štikle, helanke…

Mnogi moderni komadi odjeće uopšte nisu zdravi. Pa tako, ako nosite pogrešnu veličinu brushaltera (a četiri od pet žena to radi), možete da počnete da osjećate bolove u leđima, da ukočite vrat, kao i da prouzrokujete glavobolju. Uske farmerke, kao i helanke, loše djeluju na cirkulaciju i znaju da uzrokuju probleme reproduktivnih organa. Najčešće dolazi do iritacije vagine i pojave gljivica. Mnogi odjevni komadi nisu napravljeni od prirodnih materijala, što loše utiče na zdravlje tijela. O svemu tome treba voditi računa jer ako jednom ili dva puta obučete preuske farmerke, nije problem, ali ako je to redovna pojava, zdravstvene probleme nećete moći da izbjegnete.

Kozmetika

Mnoge žene nemaju pojma što sve imaju u svojm neseseru. Znaju da imaju puder, ruž, maskaru, rumenilo, sjenku, ali ne znaju od čega se sastoje ti kozmetički proizvodi. Naime, ruž može da sadrži opasne sastojke poput triklosana, olova i parabena. Kada žena nanese ruž na usne, ti sastojci ulaze u krvotok i dugim korišćenjem mogu izazvati probleme. Dosadašnja istraživanja pokazuju da mogu da se jave problemi sa mišićima i srcem. Ipak, ruž nije jedina opasnost koja vreba iz nesesera. I drugi proizvodi mogu da sadrže potencijalno opasne sastojke, zato čitajte deklaracije i birajte kozmetiku bez opasnih materija.

Nerealna očekivanja

Žene su svjesne da se od njih danas očekuje da budu dobre supruge, majke, prijateljice, domaćice, poslovne žene. Popis stvari je dugačak, a žene se, nažalost, trude da ispune sva ta nerealna očekivanja. Međutim, ta bitka je već u startu izgubljena iako žene ne popuštaju i daju sve od sebe da budu podjednako dobre na svim poljima. Međutim, velika presija koju im je nametnulo moderno doba dovela je do pojave zabrinutosti, tjeskobe, depresije, napada panike. Od svih nabrojanih modernih opasnosti, nerealna očekivanja i potreba žena da ih ispune zasigurno su najveći uzročnici raznih bolesti. Jasno je da zdravlje leži na temeljima zdrave i stabilne psihe. Nažalost, moderan način života i te kako je uzdrmao žensku psihu, a kao posljedica toga javio se sve veći broj bolesti. Naučnici napominju da žene moraju da znaju kada treba spustiti loptu kako bi sačuvale same sebe.

tportal.hr

Komentari

komentara