Zdravlje

Osam navika koje svakodnevno uništavaju jetru

Napisao H. H.

Kao što u planirate sastanke, dogovore i druge obaveze, tako postavite sebi i fiksno vrijeme za jelo!

Naravno, taj plan prilagodite svom dnevnom ritmu. Međutim, najbolje bi bilo kada biste jeli 4 do 5 malih obroka dnevno. Primjer: 8:00 – doručak, 11:00 – užina, 13:00 – ručak, 16:00 – popodnevna užina, 19:00 – večera.

Prehrana bi trebala osigurati tijelu sve neophodne hranljive tvari. Prije svega, bilo bi važno da sadrži dovoljno dijetalnih vlakana prisutnih uglavnom u povrću, gustoj kaši i proizvodima od žitarica.

Drugo, ne zaboravite na antioksidanse, vitamine i minerale… Naći ćete ih u povrću i voću. I treće što ne smijemo zaboraviti su nezasićene omega-3 masne kiseline kojima obiluje plava morska riba, ali i neki orašasti plodovi i sjemenke.

Najpoželjniji oblici termičke obrade su kuhanje u vodi i na pari, pečenje uz mali dodatak masti i pečenje bez masnoće. Ne preporučuje se duboko prženje. Pokušajte se odreći majoneze, margarina, maslaca, punomasnih mliječnih proizvoda. Umjesto toga obrok obogatite povrćem.

Životinjske masti treba smanjiti: mast, masne dijelove svinjetine i govedine, masno meso, vrhnje i maslac nikako nisu dobri za jetru jer podižu nivo lošeg holesterola u krvi. A to, pored jetre, loše utječe i na srce.

Isključite i kolačiće, slatkiše, zaslađena pića. Količina šećera u prehrani treba biti do 10 posto njene energetske vrijednosti, odnosno na 2000 kcal tek 50 grama.

Provedite najmanje 30 minuta dnevno u nekoj fizičkoj aktivnosti. Vježba i bilo koja druga fizička aktivnost (radovi u vrtu, šetnja, čišćenje i sl.) pozitivno utječu na funkcioniranje ne samo probavnog trakta i jetre, već i cijelog organizma, njegove efikasnosti i opće dobrobiti.

Kafi se pripisuju brojna pozitivna, ali i negativna svojstva. Na takvom skliskom terenu najsigurnije je biti umjeren, kako bi organizmu osigurali potencijalne pozitivne, a spriječili negativne učinke.

Kafa se tokom uzgoja nerijetko tretira velikim količinama pesticida, a tokom prženja nastaju karcinogeni produkti. Svi ti spojevi moraju se pretvoriti u bezopasne spojeve u jetri tokom detoksikacije.

Jetra žene koja ima manjak vitamina B skupine i/ili proteina teže pretvara estrogen u netoksičnu formu – estriol, te ostaje u formi za jetru toksičnog estradiola. Povišen nivo estradiola povezuje se s emocionalnim poremećajima, poput nestabilnog raspoloženja i opsesivno-kompulzivnog ponašanja.

Lijekovi opterećuju jetru, budući da predstavljaju strane i neprirodne tvari za organizam. Ove tvari tjeraju jetru na “prekovremeni rad”, te se preporučuje selektivan pristup lijekovima. Ova se preporuka odnosi prije svega na lijekove koje kupujete samoinicijativno i bez recepta, piše “Avaz“.

Komentari

komentara