Zdravlje

Čudesno otkriće – Crveno vino štiti i od gubitka sluha!

Napisao admin

Crveno vino nije dobro samo za srce, već može da spriječi gubitak sluha.


Crveno vino (foto: cure.ba)

Naučnici smatraju da crveno vino može da nas zaštiti od gubitka sluha a glavni razlog je resveratrol, jedinjenje pronađeno u grožđu i crvenom vinu koji ima zaštitno dejstvo na organizam. To jedinjenje povezano je i s drugim pozitivnim zdravstvenim dobrobitima kao što su spriječavanje raka i bolesti srca.

“Studija se fokusira na resveratrol i to kakav mu je efekat u saniranju tjelesnih povreda – nešto što se vjeruje da je uzrok mnogih zdravstvenih problema, uključujući Alchajmerovu bolest, rak, starenje i gubitak sluha. Resveratrol je moćna hemikalija koja, čini se, štiti tijelo od upalnih procesa koji su povezani sa starenjem, smanjenjem kognitivnih funkcija i gubitkom sluha” – kaže vođe istraživanja Majkl Sajdman.

Istraživanje je sprovedeno na pacovima u bolnici Henri Ford u Detroitu. Uočeno je da su zdravi pacovi manje osjetljivi na gubitak sluha izazvan bukom kada su dobijali dodatak reservatrol prije izlaganju buci neko duže vrijeme, zato je zaključak da resveratrol smanjuje nagluhost izazvanu buku, piše Večernji.

“Pokazali smo da resveratrol koji smo davali pacovima može da smanji slušno i kognitivno propadanje”, rekao je Sajdman.

cure.ba

Komentari

komentara