slot online 2023 Zdravlje

NAJZDRAVIJE VOĆE NA SVIJETU: Štiti od moždanog udara i topi kilograme kao ludo

Napisao A. K.

Hurme imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrednosti, i zbog toga se smatraju najzdravijim voćem na svetu. One su bogat izvor prirodnih vlakana koja su organizmu neophodna za dobar rad creva.

Prirodni šećer koji se nalazi u urmama je savršena alternativa običnom šećeru. Lako se probavljaju i smanjuju osećaj gladi. Od anemije, visokog krvnog pritisak, holesterola, pa sve do raka…..gotovo da nema bolesti koja se ne može lečiti datulama.

Odličan izvor željeza

Osobe koje pate od anemije bi trebale jesti što više urmi jer su one odličan izvor željeza. 100 grama urmi sadrži oko 0,90 željeza, što je oko 11 posto preporučene dnevne vrednosti.

Željezo, kao deo hemoglobina unutar crvenih krvnih ćelija, određuje nosivost kiseonika u krvi. Najviše potrebe za željezom imaju deca u pubertetu i trudnice.

Vitamini za oči

S obzirom da sadrže lutein i zeaksantin datule se nazivaju ‘vitaminima za oči’. Lutein i zeaksantin su posebno važni za mrežnicu i makulu oka, jer potpomažu ćelije epitela za dobar vid i mogu sprečiti oštećenje makule, koje se javlja u starosti. Želite li sačuvati dobar vid trebate jesti što više urmi.

Zaustavljaju dijareju

Datule sadrže kalij, koji je koristan kod zaustavljanja dijareje. Osim toga datule pomažu da se crevna flora što brže obnovi.

Redovnim uzimanjem urmi olakšat ćete crevima da stvore ‘prijateljske’ bakterije.

Lek za tvrdu stolicu

Isto kao što zaustavljaju dijareju, mogu pomoći da se hrana brže i lakše probavi iz organizma. Potrebno je uzeti nekoliko urmii navečer ih pokiseliti u čistu vodu. Tokom noći urme će pustiti svoj sok, koji je izvrstan laksativ, što će stimulirati lena creva.

U SAD-u urme se pakuju u male boce kao lekovi i to se propisuje kao lek za zatvor. 100 grama urmi ( 10-21 urmi) sadrži 8,5 grama vlakana. WHO preporučuju unošenje velikih količina vlaknastih tvari, ne samo da bi se zaštitili od tvrde stolice već i zbog mnogih drugih koristi.

Olakšava porođaj

Eksperiment koji su proveli na Sveučilištu za znanost i tehnologiju u Jordanu pokazali su da konzumiranje urmi četiri sedmice pre porođaja, može majkama olakšati porođajne bolove i umanjiti krvarenje.

Izvor: nezavisne

Komentari

komentara