Zdravlje

Kurkuma, kafa, zeleni čaj, čokolada, maline, borovnice, crveno vino i paradajz su namirnice od kojih rak umire

Napisao H. H.

Nedavna studija je otkrila da ovih 7 tipova namirnica može zaustaviti rast malignih i benignih tumora. Ove moćne namirnice pomažu vašem tijelu da ubiju kancerogene ćelije efikasno i bez loših posljedica.

Najbolja stvar u vezi sa ovim namirnicama jeste to što one već spadaju među omiljene većini ljudi na svetu. U pitanju su crno vino, borovnice, kurkuma, paradajz, zeleni čaj i crna čokolada. Mnogi naučnici i medicinski stručnjaci su zaključili da su ove namirnice efektivinije čak i od hemoterapije, piše “Webtribune“.

Zašto su ove namirnice toliko moćne?

One su moćno oružje u borbi protiv kancera jer imaju sposobnost spriječavanja dotoka krvi ka kancerogenim ćelijama. Naime, ove namirnice sve imaju antiangionestička svojstva, odnosno mogu da uspore i zaustave razvoj tumora jer spriječavaju hranjenje kancerogenih ćelija.

Angiogeneza je proces stvaranja novih krvnih sudova i svi mi kroz taj proces prolazimo tokom formiranja tijela. Ovaj proces se najčešće javlja kod novorođenčadi, ali se javlja i kod odraslih u slučaju interne povrede, kada je već postojećim sudovima i kapilarima potrebno obnavljanje. Prilikom tog procesa kancerogene ćelije mogu aktivirati proces da bi sebi stvorile nove krvne sudove koji bi hranili kancerogene ćelije kiseonikom i hranljivim materijama.

Upravo iz tog razloga su brojni antikancerogeni lijekovi farmaceutski dizajnirani inhibitori koji sprečavaju aktivatore procesa angiogeneze. To je loša strana hemoterapije – inhibitori ne napadaju kancerogene ćelije, oni samo usporavaju i zaustavljaju proces rasta tumora. Sličan efekat ima i ovih 7 namirnica:

Crveno vino

Crveno vino sadrži visok nivo resvetarola – antioksidanta koji smanjuje rizik od raka. Neke medicinske studije su pronašle da ova supstanca ima moć da zaustavi rast tumora, ubije bakterije, viruse i gljivice, produži životni vijek životinja, poboljša proizvodnju energije ljudskih ćelija, eliminiše toksične materije, poboljšava fizičku i mentalnu funkciju, popravlja oštećenje DNK-a, itd. Resvetarol takođe spriječava oštećenje ćelija prouzrokovano nuklearnim zračenjem.

Jedna čaša crnog vina sadrži oko 640 mcg resvetarola, a postoje i suplementi koji ga sadrže, najčešće u dozama od 200 do 600 mcg. Najveću koncentraciju resvetarola sadrže bordo i pino noar vrste vina.


Paradajz

Medicinski eksperti su zaključili da je paradajz izuzetno efikasan prilikom spriječavanja procesa angiogeneze jer sadrže visoku koncentraciju likopena koji ima snažna antiangiogenetska svojstva. Likopen se upija u organizam preko masnoće, te ga je neophodno konzumirati putem digestivnog trakta. Takođe korisna informacija je da se sadržaj vitamina C u paradajzu udvostručuje kad je paradajz izložen visokoj temperaturi ili ispečen na ulju.

Borovnice i maline

Ove dvije ukusne voćke su takođe poznate po svojim antikancerogenim svojstvima. One sadrže visok nivo fitohemikalija koje mogu spriječiti nastanak raznih tipova kancera. Borovnice takođe mogu spriječiti oksidacioni stres i spriječiti angiogenezu, a izuzetno su efikasne za sprečavanje i borbu protiv raka jajnika.

Crna čokolada

Ova hrana je veoma ukusna i izuzetno zdrava u isto vrijeme. Crna čokolada je odlična za zdravlje srca, popravlja raspoloženje i takođe je moćno oružje u borbi protiv kancerogenih ćelija.

Kafa i zeleni čaj

Ova vrlo često konzumirana pića su veoma korisna za ubrzavanje metabolizma, te pomažu prilikom mršavljenja. Uporedo sa tim, kafa i zeleni čaj takođe smanjuju rizik od nastanka raka.

Kurkuma

Izuzetno koristan i zdrav začin koji ima antikancerogena i antiupalna svojstva. Kurkuma takođe poboljšava proces sagorijevanja masti, povoljno utiče na cijelokupno zdravlje organizma, a takođe se može koristiti i kao preventivna mjera protiv ove opake bolesti. Preporučljivo je da dodajete kurkumu vašim jelima svaki dan!

Konzumirajte ovih 7 namirnica svakodnevno, poboljšajte svoje zdravlje i zaštitite se od ove užasne bolesti!

Komentari

komentara