Trudnoća i majčinstvo

Kutak za mame – Greške pri uspavljivanju

Napisao admin

Većina beba je spremna da prespava noć već sa tri ili četiri mjeseca – ako im roditelji to dozvole. Saznajte koje su to najučestalije greške koje roditelji čine kada pokušavaju da uspavaju svoje dijete.


(Foto: arhiva)

Greška broj 1: Postali ste rob svoje bebe

Ukoliko vaša beba zaplače svaki put kada je spustite u krevetac i vi joj se uvijek vratite da je utješite, ona nikada neće naučiti kako da se umiri za spavanje.

Naravno, ovo ne znači da ne treba pomoći djetetu ukoliko je bolesno ili uplašeno. Kada čujete da bebe zaista plače, sačekajte pet minuta prije nego što odete do kreveca. Sutra uveče, produžite taj interval do deset minuta i tako dalje. Na kraju, beba će sama naučiti da se uspava.

Greška broj 2: Produžiti noćno hranjenje

Vaše dijete je spremno da se odrekne hranjenja u ponoć u trenutku kada dostigne oko pet i po kilograma. Ako je teže od toga i nastavlja da plače tokom noći, to je naučena reakcija. Umjesto hranjenja, dajte svom djetetu priliku da sebe ponovo uspava.

Greška broj 3: Ljuljuškanje

Ako ovo radite često, vaša beba će početi da zavisi od toga da neprestano bude u vašim rukama dok ne zadrijema.

Ako zaspi kada joj date flašicu, lagano je probudite prije nego što je stavite u kolijevku. Najbolje je da ljuljate bebu dok se ne smiri, a potom je stavite u krevetac, dok je ona još uvijek pomalo budna tako da može sama zaspati.

Greška broj 4: Ostaviti dijete u krevetu sa flašicom

Kada se vaša beba uspava uz bočicu, mlijeko joj može ostati u ustima što bi dovelo do promene boje zuba i njihovog propadanja. Spavanje sa flašicom takođe povećava rizik od dobijanja infekcije uha.

Greška broj 5: Zamijeniti noć za dan

Vaša beba nikada neće naučiti kako da spava tokom noći ako ne shvati razliku između mraka i svjetla. Kako biste pomogli svom djetetu da organizuje ritam spavanja, pokušajte da mu osvijetlite sobu tokom jutra i za vrijeme popodnevne drijemke. I nikako nemojte ostavljati svjetlo u sobi tokom noći

ljepotaizdravlje.ba

Komentari

komentara