Trudnoća i majčinstvo

Da li su starije majke bolji roditelji

Napisao H. H.

Danska studija otkriva na koji način zrelo životno doba utiče na roditeljstvo.

Anatomija i fiziologija mladog tijela lakše podnose trudnoću, međutim, psihološka zrelost majke pokazala se važnom za razvoj djeteta, objavljeno je u studiji European Journal of Developmental Psychology.

Istraživanje sprovedeno u okviru Arhus univerziteta u Danskoj, pokazalo je da deca između 7. i 11. godine imaju manje bihejvioralnih, socijalnih i emocionalnih poteškoća, ako su im majke zrelije. Takođe, ova djeca su društveno i verbalno bila sposobnija od svojih vršnjaka čije su majke mlađe. Studijom je obuhvaćeno blizu 5 000 majki i njihove djece.

Starije majke su na početku majčinstva oslobođenije stresa i imaju pozitivniji stav o djeci i roditeljstvu.

“Kako ljudi s godinama postaju fleksibilniji samim tim su i emocionalno zreliji i tolerantniji prema drugima. Na taj način se oko djeteta formira pozitivna psihosocijalna okolina koja utiče na podizanje djeteta. Starije majke su djeci pružale bolju ravnotežu sloboda i jasnije granice“, objasnio je autor studije, Dion Somer.

Iako studija nije definisala u kojim godinama ženu možemo klasifikovati kao stariju, a time i zreliju majku, neka slična istraživanja za ovo navode starost iznad 35. godine, piše “Geek“.

Komentari

komentara