Trudnoća i majčinstvo

Rani znakovi – Ovo su rani simptomi trudnoće

Napisao admin

Rani znakovi trudnoće variraju od žene do žene, ali ove ima skoro svaka trudnica na početku blagoslovenog stanja.


(Foto: arhiva)

Bolne grudi

Ako su vam grudi neobično natečene i bolne, a sumnjate na trudnoću, to bi mogao da bude jedan od prvih znakova. Hormonalne promjene stvaraju jaču cirkulaciju u tom dijelu, jer se tkivo grudi mijenja i priprema za dojenje. Promjene na grudima možete da osjetite najranije u četvrtoj sedmici trudnoće, a do porođaja očekujte da će se duplo uvećati.

Jutarnja mučnina

Jutarnja mučnina uopšte ne mora da bude jutarnja, može da se pojavi u bilo koje doba dana ili noći. Mogu da vam smetaju mirisi i ukusi koji vam prije nisu smetali. Najčešće se to okonča poslije prvih 12 sedmica trudnoće, ali nekim ženama mučnina potraje tokom cijele trudnoće. Ako su mučnine učestale, posjetite ljekara.

Umor

Ako se odjednom osjećate nevjerovatno umorno, i to može da bude jedan od znakova trudnoće. Umor je najizraženiji u prvom tromesječju. Pošto zablistate u drugom tromesječju, u trećem će se umor opet vratiti.

Glad

Mučnina i glad na početku trudnoće često idu jedno s drugim. Kada vam nije mučno, vjerovatno ste gladni i imate želju za nekom namirnicom do te mjere da ste njome opsjednuti. U redu je zadovoljiti neke trudničke želje, ali pazite da ne pretjerate i da jedete uravnoteženo. Za vrijeme trudnoće ne treba da jedete dvostruko više nego inače, nego treba da unosite oko 300 kalorija više, uglavnom u obliku nemasnih bjelančevina.

Učestali odlazak u WC

Zbog toga što se maternica širi i pritiska bešiku, ide vam se češće u WC. Taj znak trudnoće će se zadržati tokom svih devet mjeseci.

Promjene raspoloženja

Često mijenjate raspoloženje? Upravo ste mužu ili dečku zapretili razvodom ili raskidom, jer vam je promijenio kanal na TV-u? Nema razloga za brigu. Promjene raspoloženja su normalan znak trudnoće, prouzrokovan vrlo uzburkanim hormonima. Svaka žena hormonalne promjene u trudnoći proživljava drugačije.

Izostanak menstruacije

Izostanak menstruacije je najčešći znak koji ukazuje na trudnoću. Međutim, to može da bude varljiva pojava jer neke žene nemaju redovne cikluse ili ih ne bilježe.

Test za trudnoću

Za kraj ostavljamo provjerenu metodu kojom ćete saznati da li ste trudni. Testovi za trudoću su vrlo pouzdani, ali ako želite da zaista budete sigurni, možete da se testirate duplo. Ako je prvi negativan, pokušajte za sedam dana. Poslije toga, ako ste trudni javite se ljekaru za dalje instrukcije.

 

ljepotaizdravlje.ba

Komentari

komentara