Trudnoća i majčinstvo

Savjet stručnjaka – Mame oprez: Žumance nemojte davati bebi prije sedmog mjeseca

Napisao admin

Bebin sistem za varenje nije sposoban ni dovoljno zreo da prihvati i metaboliše baš svu hranu.


Beba (Foto: arhiva)

Primetili ste da vaš mališan pokazuje zainteresovanost za drugu hranu, a pored toga nije zadovoljan posle punog obroka mleka, traži da jede češće nego obično, budi se noću. Zbog toga i ispituje predmete ustima i cokće, pa vam nije najjasnije šta treba da uradite. Takođe, on sve češće drži glavu uspravno i stavlja šake u usta. Stručnjaci savetuju da je upravo takvo ponašanje beba, pogotovo u periodu između četvrtog i šestog meseca njihovog života, znak da im treba ponuditi da konzumiraju i nemlečne namirnice.

Međutim, nutricionisti i pedijatri se slažu da prilikom uvođenja nemlečne ishrane odojčadima treba biti oprezan jer činjenica da su spremni da konzumiraju i još nešto osim mleka ne znači da u tom uzrastu smeju i mogu da jedu baš sve namirnice. Naime, bebin sistem za varenje nije sposoban ni dovoljno zreo da prihvati i metaboliše baš svu hranu. Tako se nikako ne preporučuje da dete mlađe od sedmog meseca konzumira žumance, a pre 12. belance. Takođe, ozbiljne probleme u njenom stomačiću pre navršene pune godine može da napravi citrusno i jagodičasto voće.

– U ishranu mališana koji imaju četiri meseca najpre se uvode neke žitarice, a dve nedelje nakon toga male količine krompira, šargarepe, tikvica, brokolija, spanaća, blitve, karfiola, graška. Nedelju dana kasnije u obzir dolazi voćni sok, a potom kašica. Krajem šestog meseca može se početi s uvođenjem mesa, i to piletinom i ćuretinom, a potom junetinom, teletinom i jagnjetinom. Sa sedam meseci slede mlečni proizvodi, a tek sa sedam i po žumance i malo morske soli, maslinovog ulja i maslaca. U osmom mesecu se uvode hleb, makarone bez jaja, popara, kačamak, sa 10-11 paradajz, paprika, kupus, praziluk, peršun, celer, pasulj, a tek sa 12 belance, citrusi i jagodičasto voće – savetuju stručnjaci.

kurir.rs

Komentari

komentara