Trudnoća i majčinstvo

Koji su to? – 8 pokazatelja rane trudnoće

Napisao admin

Izostanak menstruacije ne mora biti jedini pokazatelj.


Ilustracija (Foto: arhiva)

Mučnine (ne samo jutarnje)

 

Svi znamo da su mučnine uglavnom i pokazatelj da u sebi nosimo još jedno biće. Nemojte ignorisati i prepisivati lošem sendviču iznenadnu mučninu. Jutarnje mučnine mogu da zakasne i da se pojave u bilo kojem dobu dana ili noći u zavisnosti od estrogena i progesterona.

 

Osjetljive grudi

 

Ako su ti grudi  izuetno osjetljive na dodir da jedva možeš da ih dodirneš, draga moramo da te upozorimo da možda nije u pitanju PMS. Dvije, tri nedjelje nakon začeća, hormonalne promjene mogu prouzrokovati da grudi budu izuzetno osjetljive i nježne čak i na najmanji dodir.

 

Osjećaš se pospano

 

Ako ides u krevet ranije nego obično i osjećaš se pospano…da draga, možda u tebi spava jedno malo biće! To možeš zahvaliti progesteronu koji se povećava u ranoj trudnoći. Tvoje tijelo ovih dana radi punom parom, zato je i san neophodan.

 

 

 

Neku hranu odjednom ne podnosiš…a za drugom žudiš

 

Osjećaš miris hrane u drugoj kući, odjednom nešto želiš da probaš, a određena hrana ti se gadi? Hmmm, da ne pretjerujemo, ali i ovo može biti upozorenje od tijela da si trudna. Povećan nivo estrogena omogućava ovu “sposobnost”.

 

Implantacijsko krvarenje

 

Ako primetiš tačkice krvi na donjem vešu, nemoj odmah da se obraduješ menstruaciji. Implantacijsko krvarenje je možda jedan od najranijih simptoma trudnoće. Javlja se 6 do 12 dana nakon začeća, a javlja se kada se embrion prihvati za zid maternice. Kod nekih žena se mogu javiti i grčevi slični menstrualnima.

 

Promjene raspoloženja

 

Ako si se zaplakala tokom serije (a nemaš taj običaj) ili te je pogodila reklama, ipak nije u pitanju nepodnošljiv PMS. Poplava hormona u ranim mjesecima trudnoće je sasvim normalna stvar, kao i suze i smijeh, radost i histerija. 

 

Vrtoglavice

 

Ako imaš osjećaj kao da si mamurna ili da si na brodu, a ne na tlu, možda su krenule vrtoglavice što su sasvim uobičajna pojava u trudnoći. Krvni sudovi se šire, a krvni pritisak pada, zato su vrtoglavice tako česte u ranoj trudnoći.

 

Zatvor

 

Ako već 2 dana nisi vršila veću nuždu (a do sada sa tim nisi imala problema), može biti da je u pitanju trudnoća. Ukoliko misliš kako je to moguće, evo objašnjenja: Povećani nivo progesterone usporava prolazak hrane, pa se zato u ranoj trudnoći dešava i zatvor.

kolektiv.me

Komentari

komentara