Ljepota

Bogate protuupalnim i antikancerogenima sastojcima – Kako jagode koristiti u kućnoj kozmetici?

Napisao admin

Jagode su bogate protuupalnim i antikancerogenima sastojcima, a sadrže i visoke razine antioksidansa, obilje flavonoida, polifenola, fitonutrijenata i vlakana.


Maska za lice (Foto: Cure.ba)

Jagode u kozmetici koristimo najčešće kao blagi piling i/ili masku jer čiste kožu, skidaju gornji sloj, mrtvih stanica kože, smanjuju pore, a koži vraćaju sjaj. Upravo zbog ovih svojstava jagoda se koristiti kod masne kože i kože sklone upalama i aknama.

Prije nanošenja pilinga ili maske, kožu lica i dekoltea potrebno je dobro očistiti od make-upa i drugih nečistoća. Pri tome koristite neagresivne sapune. Vrući tuš, umivanje lica toplom vodom ili kupka dodatno će otvoriti pore i ojačati efekat.

Brzinska njega lica s jagodama: zdrobite jagode (ne prejako da ne postanu vodenaste) i nježno ih utrljajte u lice. Isto možete učiniti i tako da ih najprije smrznete i onda utrljavate na lice sve dok se ne otope. Pod uticajem hladnoće pokrenut će se i mikro cirkulacija lica, usporiti starenje. Ukoliko osjetite nelagodu zbog hladnoće svakako prestanite te odmorite ruke i lice.

Maska za masnu kožu s jagodama i medom: Zdrobite blago 8-9 jagoda, dodajte 3 velike žlice meda i miješajte dok ne dobijete gustu, mekanu smjesu. Nanesite na lice i vrat, izbjegavajući područje oko očiju. Ostavite 15-20 minuta. Isperite mlakom vodom, pa hladnom i dobro osušite. Ova maska smanjit će nečistoće, ublažiti crvenilo.

Maska od jagoda i badema: Zajedno promiješajte 1 jaje, ¼ šalice listića badema (skroz usitnjenih), 1 šalicu jagoda, 2 žlice zobenih pahuljica, 1 žlica meda, 1 žlica običnog jogurta, miksajte dobro dok ne dobijete finu smjesu (tako da ne klizi s lica kad je nanesete). Ostaviti da odstoji na licu 5 minuta. Isperite hladnom vodom, pa toplom i ponovo s hladnom vodom. Dobro osušite. Nanesite biljno ulje lješnjaka.

Maska za kožu sklonu aknama: Zdrobite 5-6 jagoda, dodajte pola velike žlice jogurta, te dvije male žlice meda, miješajte dok ne dobijete pastu. Ova maska očistit će kožu, omekšati je i navlaži, te djelovati antiseptično i iscjeljujuće na upaljenu i iziritiranu kožu.

Maskama i pilinizima možete dodati i neko drugo voće, npr. breskvu, dinju ili drugo šumsko voće. Piling s jagodama održat će kožu zdravom i vratiti vitalnost. Dok se opuštate, a kako biste iskoristili maksimum, na oči možete staviti dva kolutića krastavca ili pamučne vatice s hidrolatom lavande. Uz opuštajuću glazbu, duboko disanje utjecaj će biti krajnje obnavljajući i opuštajući.

cure.ba

Komentari

komentara