Kuća i hrana

Razlozi zbog kojih kafu ne bi trebali piti na prazan želudac

Napisao H. H.

Više od polovine odraslog stanovništva dan započinje šoljicom kafe.

To je ritual kojeg bi se rijetki mogli bez problema odreći. I ne trebaju, jer ukoliko konzumirate umjerene količine kafe ona može imati blagotvoran učinak na vaše zdravlje, ali samo pod jednim uslovom – da je ne pijete na prazan želudac, prenosi “Hayat“.

Konzumiranje kafe na prazan želudac, ili rano ujutro prije doručka, može povećati nivo kortizola u vašem tijelu. Od trenutka kad ujutro otvorite oči, vaše tijelo počinje ispuštati kortizol, hormon koji je odgovoran za regulisanje vašeg imunološkog odgovora na stres kojem ste tokom dana izloženi, piše Ordinacija.

Ako “pumpate” svoje tijelo kofeinom kada je vaš kortizol na vrhuncu, izložićete ga još većem stresu.

Pilot istraživanje provedeno među studentima medicine u Americi pokazalo je da 25 odsto studenata ujutro pije kafu na prazan želudac. Rezultati istraživanja pokazali su da su ovi studenti bili izloženi povećanom riziku od naglih i ničim izazvanih promjena raspoloženja te mogućih dugoročnih uticaja na njihovo zdravlje. To je zato što kafa simuliše pojačanu produkciju želučane kiseline, stvarajući tako kiseliju okolinu.

– Kafa na prazan želudac može povećati stimulativne učinke jer u želucu ne postoji sadržaj koji može ublažiti apsorpciju – pun želudac od vitalnog je značaja za suzbijanje pojačane proizvodnje želučane kiseline – objašnjavaju ljekari.

Komentari

komentara