Kuća i hrana

Jedan gutljaj vina promijenio je cijeli život: Odjednom je osjetila čudno peckanje u vratu i ruci

Napisao H. H.

Lauren Firenza je 25-godišnjakinja kojoj se nakon gutljaja vina promijenio život.

Djevojka iz Nottinghama u Velikoj Britaniji slučajno je otkrila da ima Hodgkinovu bolest nakon što je pila vino na porodičnoj zabavi.

Popila je nekoliko gutljaja vina, krenula ga je nadoliti u čašu, a onda je osjetila čudno peckanje u vratu i ruci. Lauren je ubrzo obavila pretrage kako bi saznala je li riječ o nečem bezazlenom ili o ozbiljnom problemu.

– Izašla sam s prijateljima u oktobru i popila sam nešto vina. Odmah sam osjetila čudnu bol u vratu koja se potom spustila u moju desnu ruku i prste. Mislila sam da možda samo imam gripu. Nikad ne idem doktoru pa sam tako ove simptome samo potisnula i napokon otišla doktoru u decembru kada su se simptomi ponovno pojavili na porodičnoj zabavi – izjavila je djevojka za “Daily mail”.

Nakon što je obavila pretrage i brojna rendgenska snimanja, Lauren je dobila uputnicu za specijalista koji je na njenom desnom plućnom krilu pronašao kvržicu.

Par mjeseci kasnije biopsijom je otkriveno da je u četvrtom stadiju Hodgkinove bolesti, još poznate kao Hodgkinov limfom.

Oboljeli od te bolesti ne bi trebali piti alkohol jer on izaziva bol u limfnim čvorovima i utrnulost pojedinih dijelova tijela, što se njoj i dogodilo.

– Kada su mi doktori rekli da imam kvržicu, samo sam pitala kada ćemo je odstraniti. Nisam uopće shvaćala da je riječ o raku. Ipak, tokom cijele situacije ja sam željela biti ta koja će imati kontrolu nad rakom. Nisam htjela da on kontrolira mene ili moj život – ispričala je 25-godišnja Lauren.

U tri je mjeseca prošla šest ciklusa hemoterapije. Iako se već u junu osjećala puno bolje, bila su potrebna još dva ciklusa kako bi bila sigurna da se bolest neće vratiti, piše “Index“.

– Mislim da će oporavak biti spor, ali spremna sam na povratak normalnom životu – zaključila je Lauren, a svoju je priču podijelila javno na Instagramu kako bi druge educirala i lakše prošla kroz težak period.

Komentari

komentara