Kuća i hrana

Četiri razloga zašto je dobro svaki dan piti kafu

Napisao H. H.

Ako ništa na svijetu ne može da vam nadmaši miris svježe kuhane kafe, vjerovatno ste pomalo zavisni… ali to nikako nije loša stvar!

Sve je više istraživanja koja otkrivaju da kafa (u umjerenim količinama) može da bude prilično dobra za vaše zdravlje. U nastavku saznajte koje su još, osim toliko potrebne energije, koristi koje možete dobiti iz svoje jutarnje šolje kafe.

Smanjuje rizik od dijabetesa

Nekoliko šolja kafe na dan može da umanji rizik od pojave dijabetesa tipa 2. Razlog je kombinacija hemikalija koje se nalaze u zrnima kafe, a koje igraju važnu ulogu u vašem metabolizmu. Jedna od tih hemikalija, poznata kao hlorogenska kiselina, čak bi mogla da smanji nivo glukoze u vašoj krvi.

Poboljšava vaše pamćenje

Istraživači na američkom Univerzitetu “South Florida” otkrili su da kofein i kafa mogu da povećaju količinu hormona koji pomaže u proizvodnji novih nervnih ćelija, a to može da umanji rizik od pojave Alchajmerove bolesti.

Dobra je za vaše zdravlje

Studija objavljena u magazinu “Circulation: Heart Failure” otkriva da je umerena konzumacija kafe (oko 2 šolje na dan) povezana sa smanjenim rizikom od zatajenja srca,pišu Nezavisne

Umanjuje rizik od pojave raka kože

Kafa (koja sadrži kofein) može da umanji rizik od karcinoma bazalnih stanica, najčešće vrste raka kože – tako barem kaže istraživanje objavljeno u magazinu “Cancer Research”.

Komentari

komentara