Kuća i hrana

Ako ne možete bez jutarnje kafe i cigarete dobro je da znate ovo

Napisao H. H.

Nema dileme u vezi sa štetnosti cigarete, bez obzira palite li je prije ili poslije doručka, ali kafa natašte ne smeta svima. Ako osjetite simptome, mijenjajte naviku, kaže dr. Milan Marković.

Ako ste ujutro navikli krenuti u svakodnevne obaveze bez doručka, samo uz kafu i cigaretu, to kod ljudi s inače osjetljivim želucem može imati štetne posljedice. Kafa može potaknuti proizvodnju više kiseline u želucu, što može dovesti do učestalih žgaravica, ili refluksa, ali ne smeta svim ljudima jednako i ne postoji jedinstvena preporuka oko toga je li štetno započeti dan bez ranojutarnjeg obroka”, kaže dr. Milan Marković, gastroenterolog iz Splita.

Štaviše, dodaje, jutarnja kafa može imati i pozitivne efekte, jer nas osvježava, a djeluje i kao diuretik, pa potiče jutarnje izbacivanje otrova. Pritom svako sam mora procijeniti kako se osjeća nakon kafe natašte, te ako osjeti neke simptome jednostavno prekinuti s tom navikom i osmisliti barem neki lagani obrok koji može pojesti prije šoljice tog opojnog napitka. Dobar izbor su tost s malo maslaca i marmelade, ili zobena kaša s malo cimeta.

Dvije 19-godišnjakinje na računu imaju 526 hiljada maraka
Ripple

Gorgeous & Skillful Indian Female Pilots Who Will Win Your Heart
Zestradar
Mgid
“Oko cigarete nema spora: Ona je štetna u bilo koje vrijeme, i prije i poslije obroka, i svakome bih preporučio da prestane pušiti. No, ta se šteta prije svega odnosi na stanje krvnih žila i respiratornog sistema, manje je povezano s gastroenterološkim problemima. Kafa bez doručka, s druge strane, nekim ljudima može smetati, odnosno može se dogoditi da se nakon godina takve prakse jave određeni simptomi, dok kod drugih neće biti reakcija”, kaže dr. Marković.

S druge strane, dodaje, taj jutarnji ritual za mnoge ljude ima i emocionalni efekt.

“Tih pet minuta na početku dana mnogima pomažu da se psihički pripreme za radne i porodične obaveze, kao ritual koji pomaže da se lakše nosimo s onim što nas čeka tako da je teško samo zabraniti tu naviku onima koji su na nju navikli”, kaže dr. Marković. Dodaje kako bi njegova preporuka zato bila: Vodite računa o reakcijama organizma i ako primijetite da vam smeta, mijenjajte navike.

Ukratko: Ako vam kafa i cigareta na prazan želudac ujutro još ne smeta, bilo bi dobro imati na umu da s vremenom mogu dovesti do povećanog nivoa kiselina u želucu, što može dovesti do oštećenja sluznice želuca i žgaravice. Da biste to spriječili, dobro je uvesti barem manji jutarnji obrok prije kafe, a obavezno ga treba uvesti ako primijetite simptome.

“Takođe, jako je važno da se uskladite s potrebama i navikama organizma. Dakle, ako je neko navikao pojesti nešto ujutro, pa tek onda popiti kafu, ne bi trebalo mijenjati tu naviku čak ni onda kad vam se čini da nemate vremena za doručak, jer se u takvim situacijama reakcija može razviti brzo”, savjetuje gastroenterolog, pišu 24sata.hr

Komentari

komentara