Kuća i hrana

PERETE LI KONZERVE PRIJE OTVARANJA: Kad vidite šta je u pitanju, uvijek ćete to raditi

Napisao H. H.

Većina soli koju unosimo u organizam dolazi iz hleba i prerađene hrane – posebno polugotove ili konzervisane.

Kako biste smanjili unos soli, konzervisanu hranu prije kuvanja isperite. Operite ih pod mlazom hladne vode pa tek onda pripremite. Osim unutrašnjosti konzerve važno je da operete i spoljni dio. Nikako nemojte zaboraviti da isperete i otvarač za konzerve nakon korišćenja.

Zamislite samo put koji su prošle od fabrike i kamiona do skladišta. Bile su u raznim rukama koje su ih stavljale na police, a koliko ih je tek kupaca primilo kako bi vidjelo sastav.

Možda je i koja pritom pala na pod.

Prilikom otvaranja poklopca bakterije lako ulaze u hranu, a kako biste to spriječili, operite konzerve i obrišite ih kuhinjskim ubrusom prije upotrebe. To važi i za limenke piva ili sokova.

Oštećene konzerve bolje nemojte da koristite, mnogo su opasnije po zdravlje.

U domaćinstvu je konzervisana hrana najčešći izvor botulizma, opasnog trovanja po život izazvano bakterijom Clostridium botulinum. Jedan od znakova prisutnosti bakterije mogu biti naduvane konzerve koje šište prilikom otvaranja.

Čak i samo udisanje plina ili male količine hrane na rukama može biti jako opasno, pa je takve konzerve bolje ne koristiti.

Nakon otvaranja konzerviranu hranu prebacite u staklenu ili plastičnu posudu i čuvajte je u frizideru                              novi.ba

Komentari

komentara