Kuća i hrana

Korisni savijeti! – 4 greške koje pravite prilikom pranja veša

Napisao admin

Unatoč jasnim uputama proizvođača o pranju pojedinih komada odjeće i uputama za korištenje deterdženta, može dogoditi da svježe oprani veš ima neugodan miris ili mrlje. Razlozi zbog kojih se to događa vezani su uz sitne propuste – donosimo 4 najčešća, i načine kako ih popraviti i imate blistavi i mirisni veš


Foto:arhiva

1. Pranje veša na preniskoj temperaturi

Mišljenja smo kako niža temperatura pranja čuva tkanine, što je točno, ali ukoliko pri tome koristite pogrešan deterdžent veš neće biti adekvatno oprano. Koristite li prašak koji se pri niskim temperaturama ne otapa, možete uništiti odjeću zbog toga što se na njoj prašak lijepi i stvara mrlje. Rješenje je deterdžent prilagođen pranju na nižim temperaturama.

2. Zatvaranje vrata perilice nakon pranja

Brojni imaju naviku da zatvaraju vrata perilice odmah nakon vađenja opranog veša, što je potpuno pogrešno. Naime od vlage u zatvorenom prostoru stvara se plijesan, a topla voda ne može ubiti sve bakterije s donjeg veša i kuhinjskih krpa, koje se na vlažnom području množe.

Kako bi spriječili nastanak bakterija vrata perilice držite otvorenim, a da biste u potpunosti bili sigurni u čistoću s vremena na vrijeme mašinu dezinfijklujte mješavinom alkoholnog octa i sode bikarbone.

3. Previše deterdženta u pranju

Mjerica za deterdžent ispunjena do samoga vrha jedna je od najčešćih greški prilikom pranja veša. Naime, mišljenje kako veća količina deterdženta bolje pere veš je u potpunosti pogrešna.

Prevelika količina praška tijekom pranja miješa se s prljavštinom i podiže iznad razine vode. Tijekom procesa ispiranja detedžent se ne može ukloniti pri čemu veš ostaje neispran sa zadržanom prljavštinom.

Idealna mjera deterdženta je trećina mjerice, dok se za jako prljavo rublje preporučuje pola mjerice.

4. Prevelika količina omekšivača

Dugotrajno korištenje omekšivača u stroju stvara ljepljivi sloj koji se tijekom pranja odvaja i lijepi na odjeću. Znak da pretjerujete s omekšivačem su bijele mrlje na rublju, ali i neugodan miris nakon pranja.

Rješenje je smanjena količina omekšivača ili korištenje alkoholnog octa umjesto omekšivača. Ocat će bijeli veš omekšati i podariti mu željenu bjelinu, te pri tome i uništiti bakterije u stroju

zenstvena.com

Komentari

komentara