Kuća i hrana

RECEPT: Tijesto za veoma mekane palačinke

Napisao H. H.

Odličan recept.

Potrebno je:

3 čaše (od 250 ml) brašna
5 većih jaja
50 ml ulja
2 kašičice šećera
1 kašičica soli
200 ml mlijeka
400 ml gazirane vode
400 ml obične vode

Priprema

1

U posudu staviti brašno, dodati so, šećer, ulje i jaja. Pomiješati mlijeko, gaziranu vodu i običnu vodu. Sipati trećinu tečnosti i početi sa mućenjem, mikserom (ne trebaju nastavci za tijesto, već mutiti, običnim, mutilicama).

2

Mutiti uz, neprestano, sipanje tečnosti. Brzinu miksera prilagođavajte prema gustini tijesta. Na kraju, najmanjom brzinom, razbiti sve grudvice od brašna (ako su ostale).

3

Palačinke pržiti u teflonskoj tavi. Samo za prvu palačinku sipati u tavu nekoliko kapi ulja. Dalje pržiti bez dodavanja ulja.

4

Sa ovim tijestom dobijaju se, veoma, mekane i ukusne palačinke. Ako vam ostanu za naredni dan, staviti ih u kesu (hladne) i sutradan imaćete palačinke, kao da ste ih tada spremili, piše portal Recepti.

Komentari

komentara