Kuća i hrana

Evo koliko sarma zaista može da stoji u frižideru ili zamrzivaču

Sarma - stvarukusa.rs
Napisao H. H.

Zima je nezamisliva bez sarme, a njih obično skuhamo više, pa podgrijavamo ili stavimo u zamrzivač. Zbog toga smo pitali nutricionistu kako i koliko smijemo da je čuvamo.

Sarma u frižideru može da stoji do 7 dana, a u zamrzivaču do 4 mjeseca

Prema riječima nutricioniste Branke Mirković, sarme u frižideru mogu da ostanu svježe i do sedam dana, a u slučaju da ne planirate da ih sve pojedete za ovo vrijeme, dobro rješenje predstavlja zamrzivač u kom mogu da ostanu svježe 3 do 4 mjeseca.

Sarma i uopšte sva jela od kiselog kupusa koje kuhamo sa dosta suhog mesa, kao što je podvarak i svadbarski kupus, mogu dugo da stoje ako se na pravilan način čuvaju, jer se želatiniraju i to je ono što ih održava. U međuvremenu podgrijavamo samo ono što mislimo da pojedemo, jer kupus i sve ostalo čestim podgrijavanjem gubi nutritivnu vrijednost. Sarma se može i zamrznuti, a u zamrzivaču može da stoji do četiri mjeseca. Prije zamrzavanja sarmu treba ohladiti i razdijeliti u porcije. Kad je odmrzavamo, to treba da činimo polako u frižideru. Isto tako, treba da pazimo da odmrznemo samo koliko ćemo da pojedemo, jer jednom odmrznutu hranu nije dobro ponovno zamrzavati – upozorava nutricionista.

Kiseli kupus ima vrlo malo kalorija i izvrstan je izvor vitamina C koji štiti imunitet. Kako savetuje nutricionista, jela od kiselog kupusa trebalo bi spremati u pekaču u rerni na umjerenoj temperaturi par sati i, pri tome, izbjegavati jake zaprške, piše “Žena“.

Komentari

komentara