Kuća i hrana

Šta od veša ne biste smjeli prati ispod 60 stepeni

Napisao H. H.

Stepen higijene koji se može postići korištenjem sredstava za dezinfekciju veša veoma je visok.

Deterdženti imaju mogućnost pranja i na vrlo niskim temperaturama, a veš-mašine zapravo mogu same prati i bez ikakvog prethodnog zagrijavanja vode. Ali prema mnogobrojnim istraživanjima, ovdje se krije velika zamka.

Iako je danas moderno doba i sve se više pazi na očuvanje energije, a i pri samom pranju veša pri nižim temperaturama se može uštedjeti određena količina energije, to zapravo u mnogim slučajevima nije nikako preporučljivo.

Prema mišljenju stručnjaka, pranje na nižim temperaturama može čak i naštetiti zdravlju jer se pri preniskoj temperaturi ne uništava dovoljno bakterija.

Pranje na temperaturama nižim od 40 Celzijusevih stepeni suzbija mali broj bakterija, grinja, virusa i sl.

Uopšteno je preporuka da se veš, ako je moguće, pere minimalno na 60 stepeni jer to u higijenskom smislu garantira učinkovitost.

Posebnu pažnju treba posvetiti pranju donjeg veša, plahti i peškira. Ovaj veš obavezno se pere na visokim temperaturama budući da je “bogato” izvorima zaraze, posebno tokom bolesti i različitih infekcija. Takođe, preporučuje se pranje donjeg veša odvojeno od ostalih odjevnih predmeta.

Kao mjera čistoće veša, važne su dvije komponente, higijenska i ona kako veš izgleda nakon pranja. Vrlo često je higijenska pod znakom upitnika. Osim termičke obrade veša imamo i hemijsku, odnosno pranje veša uz korištenje supstanci koje smanjuju broj ili u potpunosti uklanjanju različite mikroorganizme.

Ako postoji potreba za pranjem veša na nižim temperaturama zbog osjetljivosti, postoje proizvodi za dezinfekciju koji se stavljaju zasebno ili u kombinaciji s običnim sredstvima. Među glavnim sastojcima ovih proizvoda su supstance koje uništavaju bakterije, a često su im imena podosta duga, pa ih je nezgodno pamtiti, kao što je dezinficijens didecilmetilamonijev-hlorid.

I amonijakova jedinjenja, koja se koriste kao površinske aktivne supstance, odnosno tenzidi, uništavaju bakterije. U nekim proizvodima su i druge vrste tenzida. Osim što pomažu u pranju, oni imaju i antimikrobno odnosno baktericidno djelovanje. Sredstva za dezinfekciju mogu sadržavati i konzervanse, fenoksietanol, na primjer, koji takođe služi kao dezinficijens.

U njima su i mirisi, koji dodatno privlače kupce, zato što su ljudi uvjereni da mirišljavo ujedno znači čisto. Naši stari su dobro znali važnost iskuvavanja rublja, i na to ne bismo smjeli zaboraviti. Ali današnju dodjeći treba prati na temperaturi koja piše na deklaraciji, uz korištenje preporučenih količina i vrsta sredstava.

Važno je i da se odjeća dobro ispere nakon pranja ovim proizvodima, kako ne bi izazvala nadraženost kože, alergijske reakcije i slične neželjene efekte. U Hrvatskom nacionalnom standardu pranja i održavanja veša u zdravstvenim ustanovama navedena su najmanje dva ciklusa ispiranja kako bi se smanjio broj mikroorganizama te odstranili zaostali deterdžent i dezinfekcijsko sredstvo, piše “24sata“.

Komentari

komentara