Kuća i hrana

Sočna torta od lubenice pravo je osvježenje za ljetne sladokusceSočna torta od lubenice pravo je osvježenje za ljetne sladokusce

Napisao H. H.

Tokom velikih vrućina teško je odabrati poslasticu koja će vas osvježiti. Za neke je sladoled prvi izbor, dok se drugi više vole potruditi i napraviti nešto novo i zanimljivo. Za takve sladokusce donosimo recept za jednostavnu tortu od lubenice.

Sve što vam je potrebno jeste pola lubenice, pola kilograma šlaga te pola kilograma miješanog voća po vašem izboru.

Na početku lubenicu raspolovite te odstranite donji dio kako bi se mogla postaviti da stoji. Zatim polako nožem odvojite koru od sredine lubenice, ali pripazite da ne izrežete sredinu kako biste zadržali oblik.

Komad koji ste izrezali stavite na adekvatnu posudu i filujte šlagom. Na šlag dodajte miješano voće, a najbolje je sezonsko poput jagoda, malina ili borovnica.

Ovu sočnu tortu na kraju možete preliti čokoladom, a sa strane obložiti koštunjavim voćem. Bademi s odlično uklapaju uz šlag i voće.

Tortu ostavite tri, četiri sata u frižider, a nakon toga možete uživati u vašoj brzoj, ljetnoj poslastici. Prilikom posluživanja, uz komad torte možete dodati i kuglu sladoleda.

Komentari

komentara