Kuća i hrana

Obavljanje kućnih poslova može da ostavi DUGOROČNE POSLJEDICE po vaše zdravlje, evo kako da se ZAŠTITITE!

Napisao H. H.

Pod fizičkim naporom smatraju se i mnogobrojni kućni poslovi. Da ne biste prouzrokovali bolove u donjem dijelu leđa, vratu, nogama i rukama, važno je pravilno kretanje, kao što biste to činili radeći bilo koju drugu vježbu.

Praktično govoreći, savijanje leđa preko kade prilikom kupanja djece ili pranja kose je pogubno za kičmu, koljena i zglobove. Da bi se ovaj posao obavio uspješno, u svakom smislu leđa bi trebalo da se drže pravo snagom mišića, a težinu tijela najbolje podnose mišići nogu, a ne koljena ili zglobovi. Često domaćice nepravilno savijaju leđa i prilikom usisavanja, što nakon dužeg vremena može da bude glavni uzrok oboljevanja kičmenog stuba, pišu “Novosti“…

Evo još nekoliko praktičnih savjeta kako da sačuvate zdravlje tijela pri obavljanju kućnih poslova:

PEGLANjE

Kod peglanja jednu nogu treba podići na nižu stolicu ili postolje kako bi se ublažilo opterećenje donjeg dijela leđa, koje se javlja zbog dugotrajnog stajanja.

USISAVANjE

Kod usisavanja, leđa bi trebalo da budu ispravljena, a karlica “podvučena” snagom mišića. Položaj tijela se mijenja zahvaljujući gipkosti mišića nogu i iz blago savijenih koljena.

PODIZANjE TERETA

Prilikom podizanja tereta s poda, treba čučnuti, odnosno saviti noge u koljenima, i teret dizati postepeno, najprije opružanjem nogu, a zatim leđa.

NOŠENjE TERETA

Držanje ili nošenje tereta kičma bolje podnosi ukoliko se teret drži bliže tijelu.

DUGOTRAJNO STAJANjE

Dugotrajno stajanje olakšaćete ako blago savijete koljena i povremeno se oslonite na laktove.

Konkretni savjeti važe i za širenje opranog veša. Nikako ne bi trebalo zabacivati glavu unazad, već visinu žice podesiti u visini očiju.

Od podjednakog značaja, osim pravilnog držanja tijela, jeste i to da garderoba u kojoj se obavljaju poslovi bude udobna i po mjeri.

Loš izbor grudnjaka može da primorava na nepravilno držanje gornjeg dijela tijela, dok tjesan brushalter čija se kopča urezuje u kožu može da oštetiti živac kičme. Bretele ne bi trebalo da se urezuju u kožu jer spriječavaju normalan protok krvi, a isto važi i za uske pantalone ili šorts.

Važno je i da obuća bude odgovarajuća i da noga ne “isklizava”, što može da dovede do ozbiljne povrede.

Kao i kod svakog oblika rekreacije, važne su povremene pauze. Kada završite jedan dio posla u kući odmorite se neko vrijeme.

Blagovremenim odmaranjem u povoljnom položaju, kratkim prileganjem ili sjedenjem u poluležećem položaju sa oslanjanjem kičmenog stuba na jastuke pri visoko podignutim nogama izbjegava se isuviše veliko zamaranje i pomaže se savlađivanje svakodnevnih zadataka.

Komentari

komentara