Kuća i hrana

Korisno za organizam, a i lahko se sprema: Kada biste znali koliko je zdravo, ovo povrće biste jeli svaki dan

Napisao H. H.

Kada biste znali koliko je zdravo, ovo povrće biste jeli svaki dan.

Blitva je lisnato zeleno povrće koje na prvi pogled možete zamijeniti sa špinatom. Mnogi na pijacama i ne obraćaju pažnju na ovo povrće, a trebalo bi jer je zaista korisno za organizam, a i lahko se sprema.

Kada konzumiramo blitvu mi u organizam unosimo značajne količine vitamina K koji je poznat po tome što sprečava djelovanje stanica koje razaraju kosti. Zanimljiva činjenica je da se vitamin K pod uticajem mikroflore u probavi pretvara u oblik vitamina koji aktivira glavni protein u kostima, prenosi “Kako liječiti“…

U blitvi pronalazimo značajne količine beta karotena koji se u organizmu pretvara u vitamin A. Ako znamo kako djeluje beta karoten, odnosno vitamin A, onda lahko možemo zaključiti da nam blitva pomaže u očuvanju vida. Osim toga, vitamin A je dobar jer pomaže i u zaštititi od oksidativnih oštećenja u organizmu koji mogu dovesti do raka.

Blitva nije dobra samo za naše oči, odnosno vid. U ovom zelenom lišću možemo pronaći i spojeve koji povoljno utiču u slučaju visokog krvnog pritiska. Osim toga, ti isti spojevi svojim djelovanjem čuvaju naš kardiovaskularni sistem zdravim, reduciraju štetno djelovanje slobodnih radikala na mnoge organe u organizmu te imaju protivupalno djelovanje, ublažavaju grčeve u mišićima i migrene.

List blitve se koristi slično kao i špinat. Tačnije, kuhamo je sa krompirom i začinimo na razne načine. Dok je još mlada, blitva se može konzumirati sirova, kao salata, ili neki zdravi zeleni sok.

Komentari

komentara