Kuća i hrana

Savjeti – So kao sredstvo za čišćenje

Napisao admin

Kada pogledate u vašu kuhinju, tu možete naći mnoge sastojke koji mogu biti vrlo korisni za čišćenje. Naprimjer, bijeli ocat, soda bikarbona, limun, so i mnogi drugi sastojci mogu se koristiti za čišćenje. So naprimjer ima mnogo koristi za čišćenje. Također se može koristi za piling kože. So se može koristiti u brojnim načinima za čišćenje. Pogledajte u nastavku neke od tih mogućnosti.


So (foto: cure.ba)

1. Čiste traperice. 

Ako su vaše traperice zaista prljave i želite ih očistiti, koristite so. So ne samo čisti traperice, već također održavaju rastezljivost i boju jeansa. Samo dodajte kašičicu soli u kantu s vodom. Potopiti traperice u vodi 10 do 15 minuta. Poslije operite sa deterdžentom.

2. Sjaj mesinga i bakra. 

Ukoliko ste kuću ukrasili sa bakrenim predmetima, a ne znate kako ih očistiti, za vas je pravo rješenje – so. Ti premeti zahrđauju nakon određenog vremena zbog vlage i prljavštine. Te predmete možete održavati sjajnim tako što ćete ih očistiti sa soli. Dodajte nekoliko kapi octa u so, a zatim očistiti predmete od mesinga ili bakra. 

3. Dimnjak. 

Kuhinjski dimnjak je izložen ulju, vlagi i pari. Dakle, na dimnjaku se vrlo lako nakupe mrlje. Čišćenje dimnjaka je vrlo težak posao, ali vi ga možete napraviti jednostavnim tako što ćete trljati dimnjak sa mješavinom soli i octa ili sode bikarbone. 

4. Tepih. 

Tepisi se mogu zaprljati od prašine, hrane i pića. Dakle, za uklanjanje tih tvrdokornih mrlja iz tepiha, samo pospite so. Pročistite sa spužvom koju ste malo pokvasili. 

5. Odjeća. 

Odjeća će dobiti lijep svjež miris, ukoliko je potopite u soli 5-10 minuta. To također sprečava popuštanje boje. 

6. Posuđe od željeza 

Kuhanje u posuđu od lijevanog željeza može biti problematično s vremena na vrijeme. Dakle, za uklanjanje mrlje sa ovog posuđa, izribajte predmete sa pastom od tople vode i soli. 

7. Staklene tegle. 

Staklene tegle mogu vrlo jednostvano dobiti žute mrlje. Očistite te mrlje  s mješavinom octa i soli i oslobodite se bakterija. 

8. Očistite srebro. 

Setovi i ostali srebrni predmeti mogu se očistiti sa soli. Ovo je jedan odličan način čišćenja sa soli. 

cure.ba

Komentari

komentara