Kuća i hrana

Kako spasiti preslane supe, meso i povrće?

Napisao H. H.

Ovde su trikovi koje koriste poznati svjetski kuhari, a spasiće vas puno puta tokom života jer svako može da pogriješi.

Ne mora biti kraj svijeta ako vam se dogodi da presolite ono što kuhate.

Ovde su trikovi koje koriste poznati svjetski kuvari, a spasiće vas puno puta tokom života jer svako može da pogriješi.

Saznaćete kako da neutrališete so u mesu, supama, povrću, umacima.

Spas za preslanu supu

Najjednostavnije je dodati malo vode i prokuhati par minuta. Ali, ova metoda može biti dobra samo ako ste mrvicu presolili supu pa ne treba dodavati puno vode. Stavite kesicu riže u supu i prokuhajte. Riža će upiti višak soli. Dodajte malo šećera u supu , pričekajte da se otopi pa probajte. Ponavljajte postupak dok ukus soli ne postane prihvatljiv.

Namirnice kao što su krompir, njoki, ili testo pomažu apsorbirati višak soli. Na primjer, ubacite oguljen krompir, i kuhajte ga 10 do 15 minuta pa ga izvadite. Upiće višak soli, a neće pokvariti ukus jelu. Njoke i tjesteninu dodajte samo ako po receptu mogu u supu.

Spasite presoljeno meso

Kisela pavlaka može da spasi jelo od mesa ako ste ga presolili. Stavite meso u posudu sa kiselom pavlakom i ostavite da se hladi. Ako ste presolili mljeveno meso, dodajte sitno sjeckani kupus, tikvicu ili naribajte sirovi krompir u smesu. Sol će se manje osetiti, a jelo će biti sočno.

Preslano povrće?

I za to postoji trik. Umak od povrća spasićete paradajzom. Sitno ga nasjeckajte u jelo i prokuhajte. Višak soli iz kuhanog povrća uklonićete tako da ga zalijete neslanom vrućom vodom i kuhate nekoliko minuta.

Komentari

komentara