Kuća i hrana

Par korisnih ideja – Novi načini da upotrijebite kuhinjske spužvice

Napisao admin

Ograničavamo ih na kupatilo i kuhinju, ali spužvice možemo iskoristiti i za mnoštvo drugih stvari. Neke ideje su tako dobre da ćemo se možda pitati da li smo pogriješili kada smo ih prvo stavili u kuhinju.


Spužve (Foto: lpm)

Za ove namene možete upotrebljavati stare, ali i nove kuhinjske spužvice. Stare je potrebno samo da, mokre, prethodno stavite u posudu i u mikrovalnu rernu na 2 minute. Na taj način ćete ubiti više bakterija za kratko vrijeme, nego u mašini za suđe. Ako vam se ideja sa korištenjem starih spužvica ne dopada, nabavite i paket novih. Vjerujte dobro ćete ih iskoristiti.

Ledeni paketi

Natopite sužvu sa vodom, stavite je u vrećicu za zamrzavanje i ostavite u zamrzivač preko noći. Koristite umotanu u krupu kada se udarite da biste spriječili modrice ili jednostavno da rashladite piće i hranu u ručnom frižideru.

Sapuni

Držite sapun na spužvici kada ga ne upotrebljavate, jer će ga ona brže isušiti, sapun će se sporije topiti i neće biti “ljigav”. A da biste iskoristili i posljednji komadić sapuna, uz pomoć spužvice napravite pjenasti čistač. Naime, uzdužno, po sredini, razrežite spužvicu, ubacite komadić sapuna, kao da pravite sendvič; pokvasite spužvicu iupotrebite ovaj pjenasti komadić za čišćenje površina.

Čišćenje

Sa mokrom spužvicom sa namještaja možete ukloniti prašinu i dlake kućnih ljubimaca.

Ako želite da uklonite neugodne mirise iz ladica u frižideru, samo spužvicu pospite sodom bikarbonom ili je umočite u rastvor vode i sode bikarbone, pa stavite u praznu ladicu preko noći.

Srebrninu, posebno sitnije komade, poput kašičica, možete odlično čistiti sa malo sode bikarbone i spužvicom.

Još novih uloga spužvice

Male ogrebotine na automobilu prikrićete uz malu pomoć paste za zube i spužvice. Sasvim malo paste stavite na spužvicu i kružnim pokretima utrljajte preko ogrebotine. Osušite, pobrišite sa mekanom krpom.

Kada sadite biljke stavite spužvicu na dno saksije, ispod zemlje. Na taj način ćete usporiti sušenje biljaka, jer će zemlja duže zadržati vlagu, a spužvica, takođe, može sprečiti da višak vode iscuri brzo iscuri iz saksije.

I šta kažete? Vrijedi li razmisliti o novim ulogama sužvica?

lpm

Komentari

komentara