Kuća i hrana Zdravlje

Likvidirati na vrijeme – U kuhinji je puno toga što može ugroziti vaše zdravlje

Napisao admin

Lako je za neke stvari u kuhinji uočiti da su tamo predugo, ali što je s onim za koje to i nije tako očito. Donosimo vam popis onog čega se iz kuhinje trebate riješiti na vrijeme kako ne bi ugrozili vaše zdravlje.


Frižider (Foto: cure.ba)

Kafa s mlijekom

Evo pitanja za sve ljubitelje kave. Jeste li ikad popili gutljaj kave s mlijekom nakon što je odstajala na stolu ili negdje u vašoj kuhinji nekoliko sati? Ako je odgovor ‘da’, onda sigurno niste znali da se u mlijeku koje nije u hladnjaku mogu početi stvarati štetne bakterije unutar 10 minuta. Jer, u današnje vrijeme mlijeko je pasterizirano, nećete osjetiti kiselkast okus, ali to ne znači da je sigurno za popiti. Ako imate naviku ispijati kavu s mlijekom satima, odustanite od toga i prolijte je ako je niste dokrajčili unutar sat vremena.

Jaja

Gledajući jaja izvana, teško je reći jesu li još uvijek jestiva. Uostalom, jaja mogu trajati i nekoliko tjedana nakon roka trajanja koje je utisnuto na ambalaži. Ali, ako niste sigurni u kakvom su stanju jaja koja već neko vrijeme držite u hladnjaku, pokušajte s ovim testom. U dublju posudu ulijte hladnu vodu i stavite jaja unutra. Svježa jaja će potonuti. Ako jaje pluta znači da više nije za jelo i da ga treba odmah baciti. Za duži vijek trajanja, držite jaja u kartonskom pakiranju na polici na kojoj je najhladnije. Izbjegavajte držati jaja u polici na vratima predviđenoj za njih jer su izložena toplini zbog čestog otvaranja vrata.

Začini

Možda ste kumin kupili još prije nekoliko godina kako bi napravili omiljeni recept vaše bake i taj isti začin još je uvijek u vašem kuhinjskom ormariću. Nema ništa loše u tome jer začini traju vječno, zar ne? To baš i nije točno. Začin se ne mora nužno pokvariti, ali s vremenom izgube okus i jačinu. Da bi vam začini trajali duže, držite ih u čvrsto zatvorenim posudicama na hladnom i mračnom mjestu. No, ako začine ne potrošite u roku od godinu dana, bilo bi ih najbolje baciti.

Pizza i razni ostaci hrane

Najbolje je izbjegavati držati neku hranu poput pizze, odnosno ostatke hrane, na stolu ili negdje u kuhinji duže od dva sata. Velike su šanse da dobijete trovanje hranom zbog bakterija na kvarljivim namirnicama koje su ostavljene na sobnoj temperaturi. Ostatke hrane pospremite u hladnjak. U svakom slučaju, dobro razmislite prije nego u sebe strpate ostatke hladne pizze.

Spužva za pranje suđa

Vjerovali ili ne, spužvica za pranje suđa prljavija je od zahodske daske. Spužvica je idealan dom za bakterije koje mogu ugroziti vaše zdravlje. Neka se spužvica dobro osuši prije sljedeće upotrebe i mijenjajte ih često. Stručnjaci savjetuju da bacate kuhinjske spužve svaka dva tjedna.

Oštećeno posuđe

Prilikom čišćenja vaše kuhinje obratite pažnju na oštećeno posuđe. Ako je neka od vaših staklenih čaša napukla ili neki od vaših keramičkih tanjura, u pukotinu će se uvući bakterije. Perilica posuđa u ovom slučaju ne pomaže. Najbolje je da jednostavno bacite oštećeno posuđe.

net.hr

Komentari

komentara