Kuća i hrana

Ne bacajte kore – 12 nevjerojatnih načina na koje možete upotrijebiti limun

Napisao admin

Nakon što ste iscijedili sok, vjerojatno ste odmah bacili u smeće iscijeđene polovice? Idući put nemojte. Ima mnogo korisnih načina na koje ih možete koristiti u kućanstvu.


Limun (Foto: Arhiva)

Kada vam život da limun, napravite limunadu!

Zasigurno vam je poznata ova uzrečica. A ako ste zapeli negdje u nesnosno vrućem danu, hladna i osvježavajuća limunada itekako će vam dobro doći. Nakon što ste iscijedili sok, vjerojatno ste odmah bacili u smeće upotrijebljene polovice? Idući put nemojte! Ima mnogo korisnih načina na koje ih možete koristiti u kućanstvu, a ove preporučuje Fitnea.

1. Očistite masnoće

Ako imate neke površine koje je neželjeno nastanila masnoća, najavite im rat. Eliminirajte masnoću uz pomoć limuna. Stavite malo soli na limun i izribajte masnu površinu. Potom obrišite krpom. Budite oprezni s površinama koje ne podnose dobro kiselinu, poput mramora. Bila bi prava šteta polovice limuna baciti u smeće i posegnuti za nekim industrijskim proizvodima, prepunima toksičnih sastojaka.

2. Očistite lonac u kojem kuhate kavu ili kuhalo za vodu

Lončiće s tragovima kamenca napunite vodom, dodajte tanke kriške limuna i zagrijte do vrenja. Maknite s izvora topline i ostavite jedan sat. Zatim isperite.

3. Očistite mikrovalnu pećnicu

Masne kapljice koje su “obojile” unutrašnjost vaše mikrovalne pećnice očistit ćete lako s limunovom korom. Nemojte koristiti jaka, kemijska sredstva. U posudu stavite kore limuna i ulijte hladne vode. Uključite mikrovalnu pećnicu na najvišu temperaturu pet minuta kako bi para dosegnula sve dijelove unutrašnjosti mikrovalne. Zatim izvadite zdjelu s vodom i limunom i mikrovalnu obrišite papirnatim ručnikom.

4. “Osvježite” kantu za smeće

Stijenke kante za smeće namažite korom od limuna da se neutraliziraju neugodni mirisi. Osim toga, svjež miris limuna proširit će se i po vašoj kuhinji ili prostoru gdje držite kantu za smeće.

5. Ispolirajte krom i bakar

Prepolovljen limun umočen u sol ili prašak za pecivo može se koristiti za poliranje predmeta od kroma ili bakra, nehrđajućeg čelika…. Nakon što natrljate limun na površinu predmeta, ostavite da djeluje 10 minuta, a zatim isperite u toploj vodi i osušite.

6. Otjerajte insekte

Mnogi insekti ne podnose miris limuna pa možete ostaviti komade limuna pored prozora ili područja u vašem kućanstvu gdje bi ti mali “dosadnjakovići” mogli pronaći put u vaš dom.

7. Ovlaživač prostora

Ako vam je zbog suhog zraka potreban ovlaživač prostora, stavite koru limuna u posudu s vodom koju ćete staviti na izvor topline (radijator, peć ili ugrijte vodu s limunom na štednjaku na najmanjoj vatri/jačini).

8. Osvježite daske za rezanje

Limun ima niski pH i antibakterijska svojstva. Nakon što ste dobro očistili daske za rezanje, istrljajte ih limunom i ostavite desetak sekundi, a zatim isperite.

9. Pjege

Ako su vas tijekom godina počele “napadati” pjege na koži, možete ih izblijediti limunom. Stavite komad limuna na potrebno područje i ostavite sat vremena.

10. Omekšajte laktove

Tvrdi, ispucani laktovi zaista mogu izgledati jako ružno, a to može biti i bolno. Olakšajte si tako da na polovicu limuna stavite malo soda bikarbone i stavite lakat u limun. Ako držite dulje od 10 minuta zamijenite s novom polovicom limuna. Zatim isperite kožu i osušite je.

11. Za kožu

Limun nježno protrljajte po licu i dobit ćete efekt tonika na koži. Samo pazite da limunom ne dotaknete oči. Isperite i osušite lice.

12. Napravite piling

Pomiješajte pola šalice šećera sa sitno sjeckanim limunom i dodajte toliko maslinova ulja da dobijete pastu. Njome namažite tijelo. Osim što ćete si priuštiti odličnu masažu, koža će biti mekana.

vecernji.hr

Komentari

komentara