Kuća i hrana

Svaki dan razmišljate šta ćete da kuhate – Pripremite krompir na devet super načina

Napisao admin

Svaki dan razmišljate šta ćete da kuhate i već vam ponestaje ideja? Možda ćete odlučiti da spremite krompir, pa vam zato ovdje nudimo čak devet načina kako ga pripremiti. Krompir je gotovo nezamenljiva namirnica, jer se slaže s mnogim jelima.


krompir (foto:cure.ba)

1. Pečeni krompir 

Kod ovakve pripreme je najvažnije da ima dovoljno mjesta u tepsiji jer inače neće moći da se zapeče sa svih strana pa nećete dobiti onaj fini hrskavi ukus. Takođe pazite da krompir bude iste veličine kako bi se ravnomjerno ispekao. 

2. Prženi krompir 

Pržite li krompir na malo ulja, možete dobiti ukusan prilog koji nije štetan za zdravlje. Jedino je važno da koristite pravo ulje. Maslinovo ulje, na primjer, nije dobar izbor jer se inače ne smije zagrijevati na visokim temperaturama za prženje. 

Najbolje je da ga kuvate u kori, a da li je gotov, možete provjeriti viljuškom. Krompir probijte do sredine da biste provjerili da li je kuvan. Vodu nemojte previše da zasolite jer krompir odlično upija slanoću. Od kuvanog krompira uvijek na brzinu možete da napravite krompir salatu. 

4. Zapečeni krompir 

Ovaj tip krompira je uvijek fin jer je kremast zbog dodatka maslaca i sira ili pavlake. Krompir možete nasjeći na tanke kriške jer će biti sočniji ili ga cijelog sa korom zapeći u rerni. 

5. Krofna krompir 

Ko bi rekao da krompir može da izgleda kao krofna. Prave se od slatkog krompira, koji se isiječe u obliku krofni, izbode viljuškom i kuva deset minuta u mikrotalasnoj pećnici na najjačoj temperaturi.

6. Narendani krompir 

Od narendanog krompira možete da pravite uštipke koji su idealni u ove zimske dane – topli i hrskavi, a možete i da ga dodate u omlet. 

7. Gulaš 

Krompir je nezaobilazan u raznim gulašima i varivima. Kod pripreme jedino pripazite da ga ne prekuvate jer će se raspadati. 

8. Pomfrit 

Ovo je mnogima najukusniji, ali i najnezdraviji oblik pripreme krompira. Ako sami pripremate krompir, prije sječenja na štapiće neka odstoji pola sata u vodi da otpusti višak skroba, pa ga zatim isjeckanog prosušite na krpi. Nakon prženja ga stavite na papirnati ubrus da upije višak ulja. 

9. Pire krompir 

Pire krompir je lako napraviti, a postoji puno varijanti pripreme. Možete, na primjer, prepržiti kolute luka pa preliti po vrhu, dodati malo peršuna ili samo umiješati malo mlijeka i maslaca.

B92

Komentari

komentara