Kuća i hrana

Korisne ideje – 13 odličnih načina da upotrijebite pastu za zube

Napisao admin

Ona izbjeljuje zube, osvježava dah, uklanja mrlje te obnavlja i štiti caklinu. Ali, mogućnosti čišćenja paste za zube ne svode se samo na naše zube. Isti sastojci koji pomažu da naši zubi izgledaju čisto i sjajno, pomažu i da se vrati sjaj predmetima u našem domu. Donosimo vam par savjeta.


Pasta za zube (foto: cure.ba)

Iritacija kože

Pasta za zube vam može pomoći da ublažite iritaciju kože prilikom uboda insekata ili rana i plikova. Ako vas ubode insekt, nanesite malo paste na bolno mjesto te ćete na taj način spriječiti svrab i otok. Takođe, kada pastu nanesete na ranu ili plik, ona će ih isušiti čime se omogućuje da rane brže zarastu. U ovim slučajevima je najbolje da je koristite preko noći.

Opekotine

Kod manjih opekotina (bez otvorene rane), pasta za zube može privremeno “ohladiti” bolno mjesto. Nanesite je nježno na bolno mjesto, odmah nakon “incidenta” – ona će privremeno ohladiti ranu te će spriječiti njeno otvaranje.

Čišćenje kože

Želite da ubrzate zarastanje i nestanak akni i bubuljica? Prije spavanja, nanesite malo paste na dotično mjesto – pasta će ubrzati proces isušivanja bubuljice.

Čišćenje noktiju

Za čistije, sjajnije i jače nokte, jednostavno ih dobro istrljajte (ispod i iznad) pastom za zube i četkicom. Postupak ponavljajte svaki dan.

Učvršćivanje kose

Gel paste za zube (uglavnom su dječije) sadrže iste rastvorljive polimere kao i većina gelova za kosu, što znači da se mogu korisiti za učvršćivanje kose. Ako ste ostali bez gela, prebacite se na pastu za zube 🙂

Uklanjanje neugodnih mirisa

Mirisi bijelog i crvenog luka, ribe i drugih namirnica zadržavaju se na površinskim ćelijama kože ruku. Pranje ruku pastom za zube uklanja sve tragove neugodnih mirisa.

Uklanjanje mrlja

Pasta za zube vam može pomoći da uklonite tvrdokorne mrlje sa odjeće i tepiha.

Za odjeću: nanesite pastu za zube direktno na mrlju, trljajte dok mrlja ne nestane, a zatim perite kao i obično (pažnja: imajte na umu da pasta za izbjeljivanje može izbijeliti i boje na vašoj odjeći).

Za tepih: nanesite pastu direktno na mrlju te dobro istrljajte ribaćom četkom, a zatim odmah isperite hladnom vodom.

Čišćenje cipela

Ova taktika je najbolja kod patika i kožnih cipela. Kao i kod tepiha, nanesite pastu direktno na mrlju, dobro izribajte te odmah isperite.

Čišćenje zidova

Njima više nije zanimljiv papir, jer je zid prava fora! Ako su vam klinci “slučajno” išarali zid, na vlažnu krpu nanesite pastu za zube te laganim pokretima izribajte zid.

Čišćenje srebrnog nakita

Pasta za zube može vratiti i stari sjaj vašem srebrnom nakitu: utrljajte je na nakit i ostavite da prenoći. Sledećeg jutra izbrišite nakit čistom krpom.

Uklanjanje ogrebotina sa CD-a i DVD-a

Ovaj “lijek” se koristi sa različitim stopama uspjeha, ali izgleda da poprilično dobro djeluje na plitke ogrebotine i mrlje. Nanesite tanak sloj paste za zube na disk i nježno istrljajte, a nakon toga isperite čistom vodom i lagano izbrišite suhom krpom.

Čišćenje tipki klavira

Tipke klavira zadržavaju masti i ulja iz naše kože koje onda privlače prašinu i prljavštinu. Očistite ih tako da na vlažnu krpu nanesete pastu za zube te ih dobro izribajte. Nakon toga, potrebno je da ih još jednom prebrišete, ali ovaj put samo suhom krpom.

Čišćenje pegle

Peglu ćete najlakše očistiti pastom za zube. Nanesite pastu i dobro istrljajte. Nakon toga prebrišite vlažnom pa suhom krpom. Ako ne uspijete odmah, ponovite par puta.

minimagazin

Komentari

komentara