slot online 2023

Savjeti – Kako da vam vježbanje postane navika?

Napisao admin

Većina nas vježba samo kada želi izgubiti težinu. No, ako bi učinili vježbanje vašom navikom kao što je jedenje, spavanje i kupanje, onda vjerojatno nećete imati višak kilograma. Ako mislite da je za to kasno, griješite, jer nikada nije kasno da pokušate sa nečim što će vaš život učiniti zdravijim i ljepšim.


Vježbanje (Foto: Cure.ba)

Sigurno će većina vas pomisliti da ako je tako lako učiniti vježbanje navikom, niko ne bi imao problema sa viškom kilograma. Kako bi vam pomogli da pronađete način da ostanete u formi, evo nekoliko savjeta uz koje možete učiniti da vježbanje postane vaša navika. 

1. Vježbajte bez cilja.

Ako želite vježbanje učiniti navikom, onda sebi ne smijete postavljati ciljeve. Kada kažete da ćete izgubiti 5 kg u 3 mjeseca, tada ćete vjerojatno uspjeti u postizanju vašeg cilja. Međutim, postoji dobra šansa da nećete nastaviti sa vježbanjem nakon što postignete vaš cilj.

2. Započnite dan s vježbanjem. 

Učinite vježbanje jutarnjim ritualom. Nakon što to potraje mjesec ili dva, vjerovatno ćete se početi osjećati dobro u tome. Nakon toga će taj ritual vježbanja postati navika kao šoljica jutarnje kafe.

3. Pravite društvo prijatelju. 

Ukoliko ste obećali vašem prijatelju/prijateljici da ćete mu/joj se pridružiti u vježbanju, onda ćete se ujutru i probuditi, čak i ako vam to nije baš po volji, kako bi ispunili vaše obećanje. Pokušajte napraviti vježbu vašom društvenom obavezom, a uskoro će postati navika.

4. Radite nešto što vam se sviđa. 

Većina nas zapravo ne uživa u vježbanju, pa bi trebali raditi nešto što vam se baš dopada. Uključite vaše slušalice i slušajte vašu  omiljenu muziku dok vježbate. Ako vam se ne sviđa atmosfera u teretani onda idite na trčanje u park. 

5. Pronađite vrijeme za vježbanje. 

Većina od nas koristiti izgovor da smo previše zauzeti za vježbanje. To je razlog zbog čega je od velike važnosti da vježbanje postane vaša navika. Prošetajte natrag iz ureda, umjesto da pozovete taksi. Polako će vam to postati navika.

cure.ba

Komentari

komentara