slot online 2023

Zdrav način života – Vodič za vježbe prema godinama

Napisao admin

Opšte je poznato da je vježbanje jedan od najvažnijih elemenata u zdravom načinu života.


Vježbanje ( Foto: Cure.ba )

1. Lopta – najviše se koristi za abdominalne vježbe
2. Ručni tegovi – imate mogućnost izbora lakih, srednjih i teških
3. Otporne cijevi – prvenstveno pomažu u vježbama istezanja
4. Prostirka za jogu – svaku aktivnost čini udobnom i upija znoj
5. Vijača – najjeftiniji dio kardioopreme koje ćete ikada kupiti

Ipak, ono što možete vježbati u dvadesetim, ne možete u pedesetim! Kako, dakle, znati šta odgovara vama? Stručnjaci donose preporuke vježbanja za najvažnije životne dobi.

Lepršave dvadesete
U dvadesetima se preporučuje 30 minuta treninga s tegovima te 30 minuta kardiovježbi, i to najmanje tri puta nedjeljno. Uz to, preporučuje se od 45 do 60 minuta čistih kardiovježbi tri puta nedjeljno. Jedan dan se uvijek ostavlja za odmor.

Tijelo je u dvadesetima mlado, lako se oporavlja od alkohola, neprospavanih noći i loše hrane. Uz redovno vježbanje, brzo se vraća u formu. Jednako tako lako je i smršati jer metabolizam normalno radi, a pravilnom ishranom i vježbanjem može se ubrzati, prenose Nezavisne.

Iako su kardiovježbe i više nego dobre, stručnjaci savjetuju ženama u dvadesetim da svakako praktikuju i treninge s tegovima, što će biti dobra podloga za njihovo buduće zdravlje, jačanje mišića i kostiju. To je najbolje vrijeme za takve vježbe jer u kasnijim godinama stvari nisu više tako jednostavne.
Ukratko, dvadesete su idealne godine za čuvanje vlastitog zdravlja, ali i vitkosti. Nemojte ih trošiti uzalud!

Slatke tridesete
U tridesetima se preporučuje jedan sat kružnoga treninga, i to četiri puta nedjeljno. Kružni treninzi obuhvataju niz serija različitih vježbi s tačno određenim vremenskim intervalima za odmor. Mogu biti prilično naporni, posebno za početnike, ali daju izvrsne rezultate u vrlo kratkom vremenu.

Pored toga, potrebno je barem jedan dan u nedjelji raditi kardiovježbe, i to vrlo intenzivno u trajanju od 45 do 60 minuta. Naravno, jedan dan ostavite za odmor.

U tridesetima žene počnu primjećivati da mršavljenje ne ide više tako lako, a to je ponajviše zbog blagog usporavanja metabolizma. Vježbanje u ovim godinama više nije samo stvar vitkosti i kondicije nego služi kao prevencija i održavanje zdravlja.

Neka su istraživanja pokazala da žene koje redovno vježbaju izgledaju vrlo slično u 31. te u 39. godini, dok žene koje ne praktikuju fizičku aktivnost izgledaju vrlo različito. U ranim tridesetim još se dobro drže, ali kako se približavaju četrdesetima, vidljivo stare i propadaju.
Dakle, uvrstite vježbanje u svoj životni raspored ako želite što duže zadržati mladost i ljepotu.

Stabilne četrdesete
U ovim se godinama preporučuje sat vremena treninga s tegovima, i to tri dana u sedmici. Treba praktikovati i kardiovježbe 45 minuta dnevno, i to svaki dan. To je više nego u dvadesetim i tridesetim, ali s manje intenziteta.

Mnoge se turbulencije događaju u tijelu tokom četrdesetih godina, gravitacija sve više čini svoje, hormoni blago divljaju, a metabolizam postaje još sporiji. Kako vam se mast ne bi lijepila sve više, i to na dijelove na kojima nikada nije bila, uvedite vježbanje kao redovnu aktivnost u životu.
Neke su žene u ovoj dobi sklone prestati vježbati jer ih, kako se opravdavaju same sebi i drugima, ometaju bolovi različitih dijelova tijela. Vježbanje je dobra i pozitivna stvar koja u vaš život može donijeti mnogo pozitivnih promjena.

Mirne pedesete
Prema preporukama stručnjaka, u pedesetima je dobro raditi četiri do šest kardiotreninga nedjeljno, i to u trajanju od 20 do 40 minuta. Treba pripaziti da intenzitet vježbi ne bude prejak. Preporučuje se i pola sata treninga s tegovima dva puta nedjeljno.

Veoma je važno ne zaboraviti ni na istezanje mišića. Mnoge žene u pedesetima iza sebe su ostavile menopauzu i tijelo im zbog toga funkcioniše drugačije. Imate osjećaj da vam se prima sve što pojedete, a to je djelimično i tačno.

Zato je važno da se ne zapustite, a vježbanje će pridonijeti boljitku i vašeg tijela, ali i vašeg duha. Ukupno ćete se bolje osjećati, a to je sasvim dobra motivacija, zar ne?

cure.ba

Komentari

komentara