slot online 2023

Nema ničeg neprijatnijeg – Kako izbjeći upalu mišića poslije vježbanja

Napisao admin

Nema ničeg neprijatnijeg od bolnih mišića poslije intenzivnog vježbanja ili neke druge fizičke aktivnosti. Bol može biti različitog intenziteta – od slabijeg, do toga da vas boli svaki pokret tijela, pa čak i jači udasi, smijeh i kašalj.


vježbanje (foto:cure.ba)

Zagrijavanje  

Hladni mišići koje naglo stavite u “pogon” brže će se oštetiti od onih koji se zagrijavaju postepeno. S postepenim zagrijavanjem polako se povećava srčani ritam i ritam disanja, što omogućava i ujednačeniji dovod hrane i kiseonika u mišiće koji smanjuju proizvodnju mišićne kiseline.  

Voda, voda, voda…  

Posebno poslije telesne aktivnosti preporučuje se uzimanje što većih količina vode, da tijelo ne bi dehidriralo, i pri tome ostavilo mišiće bez dovoljnog protoka krvi. Prije vježbanja ne zaboravite da jedete hranu bogatu ugljenim hidratima, koji će vašim mišićima dati energiju, a poslije vježbanja proteine, za njihovo brzo oporavljanje i rast.  

Povećanje intenziteta vježbanja  

Ako vježbate tri puta nedjeljno, dovoljno će biti da samo jednom nedjeljno povećate intenzitet vježbanja i da onda održavate intenzitet da bi se tijelo lakše prilagodilo. Polako radite na svojoj kondiciji, što će na kraju dati najbolje rezultate, i minimalan bol u mišićima.  

Podijelite vježbanje  

Da biste pojedine grupe mišića što bolje i temeljnije doveli u formu i izbjegli bol, podijelite svoje vježbe na one za ruke, noge, grudi, zadnjicu, stomak… Na primjer, jedan dan radite ruke i grudi, drugi put noge i zadnjicu, treći trbušnjake i neke kardio vježbe. Između serija vježbi napravite kratak predah i rastegnite mišiće koje ste upravo vježbali.  

Andol i vitamini  

Poslije intenzivnog vježbanja uzmite Andol, koji će razrijediti vašu krv i podstaknuti cirkulaciju u mišićima i razrjeđivanje mliječne kiseline. Uzimajte redovno vitamin C, i minerale magnezijum, cink i kalijum.

cure.ba

Komentari

komentara