Zdravlje

Zaborav i smetenost – Opasna navika od koje vam propada mozak

Napisao admin

Destruktivna navika ne uništava im samo pluća, zube i grkljan.


Ljudski mozak (Foto: Cure.ba)

Nova studija s više od 8.800 osoba u dobi od 50 godina pokazuje da pušenje utječe na oštećenje pamćenja, probleme s učenjem i razmišljanjem. Iako sa starenjem obično dođe do opadanja moždanih funkcija, ovaj proces se dramatično ubrzava ako pušite.

Istraživači iz Velike Britanije su pokušavali utvrditi vezu između vjerojatnosti srčanog ili moždanog udara i zdravstvenog stanja mozga. Podaci su prikupljeni od ispitanika u dobi od 50 godina, koji su potom ponovno testirani nakon četiri i osam godina. Uzeli su u obzir i učinke visokog krvnog tlaka i težine na dugoročno zdravlje mozga. Međutim, pušenje je uzrokovalo najdramatičnije rezultate, piše Net.hr.

Buduća istraživanja ipak bi se trebala više usredotočiti na kumulativne rizike, a ne na pojedinačni faktor rizika, zaključili su britanski naučnici.

‘Kognitivna pad s godinama se može razviti u demenciju, a otkrivanje svih čimbenika koji su povezani s ovim padom može biti presudno za pronalaženje načina za sprečavanje demencije’, rekao je dr. Simon Ridley, iz Alzheimerove Research UK.

cure.ba

Komentari

komentara