Zdravlje

Odzvonilo toplim danima – BiH: Stižu snijeg i niske temperature!

Napisao admin

BiH narednih dana očekuje pretežno oblačno vrijeme sa slabom kišom, dok će nas krajem sedmice zahvatiti nešto hladniji talas koji će u nekim dijelovima donijeti snježne padavine i dosta niže temperature, pokazuju prognoze meteorologa.


Snijeg (foto: cure.ba)

Međutim, današnji dan nije ni izbliza ličio na sam kraj obično hladnog novembra na našim prostorima, jer je Banjaluka sa 20 stepeni Celzijusovih, izmjerenih u 13 časova, bila među najtoplijim gradovima u Evropi, a samo kiparska Larnaka je bila za stepen toplija. Pored Banjaluke, u kojoj su ovako visoke temperature izmamile veliki broj građana na ulice i u bašte gradskih kafića, iznenađujuće toplo za ovo doba godine bilo je i u Gradačcu, Derventi i Tuzli, gdje je izmjereno 18 stepeni Celzijusovih, koliko je bilo i u Atini. Stepen niže juče je izmjeren i u Doboju, Neumu i Novom Gradu. Tako su mjesta u BiH danas bila na samom vrhu ljestvice najtoplijih u cijeloj Evropi.

U Republičkom hidrometeorološkom zavodu (RHMZ) RS kazali su da nas danas u jutarnjim časovima očekuje toplije i umjereno do pretežno oblačno vrijeme na zapadu, a u Hercegovini slaba kiša.

“Tokom dana toplo i vjetrovito, a popodne i uveče slaba kiša će se javiti i ponegdje u ostalim predjelima, a na jugu jača kiša i biće obilnijih padavina”, rekli su u RHMZ RS i dodali da nas danas očekuju temperature od dva do 18 stepeni Celzijusovih. Prema njihovoj prognozi, sutra nas očekuje promjenljivo do pretežno oblačno i toplo, u Hercegovini i na zapadu sa kišom i pljuskovima, a u ostalim krajevima uz više suvog vremena i sa povremenom kišom.

“U petak oblačno i hladnije sa kišom, na jugu uz jače padavine. Tokom popodneva jače zahlađenje, pa će u višim predjelima početi snijeg, a u nižim kiša prelazi u susnježicu”, kažu u RHMZ RS i dodaju da će dnevna temperatura biti od pet stepeni na zapadu do 12 na jugu i istoku, ali da se tokom popodneva očekuje brži pad temperature na zapadu i sjeveru. U subotu će, prema prognozama, biti znatno hladnije i oblačno sa susnježicom i snijegom, a doći će i do formiranja manjeg snježnog pokrivača. Samo će na jugu Hercegovine biti malo toplije sa kišom.

Prema prognozama, u subotu će dnevna temperatura biti od nula do pet, na jugu do 10 stepeni Celzijusovih.

nezavisne

Komentari

komentara