Zdravlje

UPOZORAVAJU KANADSKI STRUČNJACI – Grejp nije dobra ideja uzimate li lijekove

Napisao admin

Uzimate li lijekove za snižavanje pritiska, antidepresive, lijekove za liječenje raka, statine za srce ili antibiotike, iz ishrane izbacite grejp u svim oblicima, upozoravaju kanadski stručnjaci sa Sveučilišta Ontario.


grejp (foto:cure.ba)

Grejp sadrži hemikalije furanocoumarine koji sprečavaju enzime da razgrađuju lijek u crijevima, zbog čega se efekat lijeka može udvostručiti, pa čak i utrostručiti te tako naštetiti organizmu, izvijestili su istraživači. Posljedice pijenja soka ili jedenje grejpa u kombinaciji sa ovim lijekovima uključuju unutrašnja krvarenja, promjenu srčanog ritma, oštećenja bubrega i iznenadnu smrt, piše BBC.

Od više od 85 lijekova koje nije dobro uzimati u kombinaciji s grejpom, njih 43 mogu imati smrtonosne posljedice, prenosi 24sata.

– Jedna tableta sa čašom soka od grejpa može biti jednaka deset tableta sa čašom vode. Ljudi ne vjeruju kad to čuju, ali ja vam to mogu dokazati. Tako terapija postane otrov samo zbog soka – rekao je voditelj istraživanja, dr. David Bailey.

On i njegov tim otkrili su kako sličan efekat grejpa na apsorpciju lijekova imaju i sorta naranča Sevilla te limeta, pa se i njih preporučuje izbjegavati ako pijete lijekove.

cure.ba

Komentari

komentara