Zdravlje

Pušenje može imati štetne efekte na mentalno zdravlje

Napisao H. H.

Pušenje cigareta može povećati rizik od razvoja depresije i šizofrenije, pokazalo je novo istraživanje.

“Naš rad pokazuje da bismo trebali uložiti sve napore da sprječimo pušenje i potaknemo prestanak zbog posljedica po mentalno, ali i fizičko zdravlje”, rekao je glavni autor istraživanja Robyn Wotton sa Univerziteta u Bristolu.

Za istražiavnje objavljeno u časopisu “Psychological Medicine”, istraživački tim je koristio podatke 463.000 pojedinaca europskog porijekla, koji čine osam od sto trenutnih pušača i 22 od sto bivših pušača.

Tim je primjenio analitički pristup nazvan Mendelijeva randomizacija, koji koristi genetičke varijante povezane sa pušenjem, u ovom slučaju, kako bi podržao zaključke o uzročno-posljedičnim vezama.

“Sve veća dostupnost genetskih podataka u velikim istraživanjima, zajedno sa identifikacijom genetskih varijanti povezanih sa nizom ponašanja i zdravstvenih ishoda, transformira našu sposobnost da koristimo tehnike poput Mendelijeve randomizacije za razumijevanje uzročno-posljedičnih veza”, rekao je stariji autor studije Markus Munafo.

Novi dokazi, da pušenje može imati štetne efekte na mentalno zdravlje, daju dodatnu težinu podršci sprovođenju politika zabrane pušenja.

Ne samo da postoje dokazi da pušenje može biti štetno za mentalno zdravlje, već je povećana i smrtnost uslijed depresije kod pušača, ukazuje ovo istraživanje.

Svoj vid ovog istraživanja iznio je i profesor David Curtis, penzionirani psihijatar i počasni profesor Univerzitetskog koledža u Londonu i Univerziteta “Queen Mary”, također iz Londona, koji nije bio uključen u istraživanje.

Curtis je rekao da ne vjeruje da pušenje djeluje direktno na mozak i da tako povećava rizik od šizofrenije. Ovi rezultati vjerovatno pokazuju efekt majki koje su pušile u trudnoći kao faktor rizika za šizofreniju.

“Dakle, ono što vjerojatno vidimo je da su majke osoba sa šizofrenijom bile izložene većem genetskom riziku od pušenja, pušile su tijekom trudnoće i na taj način povećale rizik od razvoja šizofrenije kod njihove djece”, rekao je profesor Curtis.

Širom svijeta osobe sa mentalnim bolestima umiru 20 godina ranije od opće populacije, prema izvještaju komisije za psihijatriju Lancet objavljenom u julu ove godine, prenosi “N1“.

Komentari

komentara