Zdravlje

NEIZOSTAVAN JUTARNJI RITUAL – Kafa – nekoliko blagodati ovog mirisnog napitka

Napisao admin

Kafa je za mnoge neizostavan jutarnji ritual bez kojeg ne mogu zamisliti početak dana. Prisjetili smo nekoliko blagodati ovog mirisnog napitka.


kafa (foto:cure.ba)

Jeste li znali da kofein kojim obiluje kafa smanjuje opasnosti od ciroze jetre, i to do 80 posto u osoba koje popiju najmanje četiri šalice kafe na dan? To je objavljeno u jednoj brošuri njemačke zdravstvene organizacije. Istraživanje je pokazalo da je kafa dobra za srce i jetra jer ubrzava probavu i štiti od staračkog dijabetesa, Alzheimerove bolesti i ciroze jetre. Kafa naime sadrži i velik broj drugih zdravih sastojaka, kao što je klorogenska kiselina, antioksidans koji može prepoloviti rizik od Alzheimerove bolesti.

Vjerovali ili ne, kafa potiče pravilan rad srca i smanjuje tlak! Naravno, ako ne pretjerujete.

Kafa u umjerenim količinama (misli se na od jedne do tri šalice dnevno) štiti moždane stanice, a neka su istraživanja pokazala da smanjuje rizik od demencije te Parkinsonove bolesti, piše Tportal.

Kafa pospješuje koncentraciju – šalica kafe prije ispita definitivno pospješuje koncentraciju, pozitivno utječe na memoriju i održava vas budnim. Ako vas kafa čini previše razdražljivima ili nervoznima, obavezno je pijte pomiješanu s onom bez kofeina i svakako ne na prazan želudac. Vrijedi ponoviti i ovo: kafu nemojte piti ni manje od četiri sata prije odlaska u krevet jer ćete imati problema sa snom.

Kafoljupce će razveseliti i ovo: ako želite održati liniju, nećete pogriješiti ako pijete kafu. Naime, kofein ubrzava metabolizam koji smanjuje rizike obolijevanja od dijabetesa i pretilosti. Zato ne čudi da je šalica crne kafe (dakako bez šećera) često na popisu dijetnih menija jer ima vrlo malo kalorija.

Možda ne znate, ali neke su studije pokazale da kafa može pomoći i kod glavobolje! Šalica jake kafe može pomoći  pri smanjenju boli. Također, kafa sprečava pojavu glavobolje te ranih oblika migrene.

Neka su istraživanja pokazala da taj omiljeni mirisni napitak utječe na starenje – naime kava je bogat izvor antioksidansa koji štite organizam i usporavaju starenje.

Kafa povećava i pojačava izdržljivost te poboljšava sportske rezultate, pokazale su neke studije.

cure.ba

Komentari

komentara